Vis de toamnă

Posted on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 28 octombrie – 8 noiembrie 2011]

Sau mai multe despre micile bucurii ale vieții

Sfârşitul de an este din ce în ce mai aproape, fapt pentru care avem obiceiul de a rememora cele mai bune sau cele mai puţin reuşite momente din anul ce tocmai trece.

La prima vedere, pentru Oradea, 2011 a fost unul bogat în evenimente şi manifestări culturale, și nu numai, drept pentru care afirmăm tot mai mult, o dată cu trecerea timpului că Oradea noastră are cu adevărat potenţial şi are ce atât de multe de oferit. Şi chiar există o mulţime de argumente care să sublineze această ipoteză. Mai mult decât atât, toamna aceasta a adus mai multe lucruri minunate pentru oraș, fapt pentru care visele de toamnă chiar pot deveni realitate.

Oradea reborn

În mod cert, una din cele mai mari realizări ce pot fi bifate pentru oraşul nostru, în acest an, este reabilitatarea Teatrului de Stat, care şi-a căpătat, cu această ocazie, şi altă titulatură, drept „Teatrul Regina Maria”. În această manieră, a adus publicului orădean, piese dintre cele mai selecte jucate de mari actori ai teatrului românesc.

Fireşte că Festivalul de Teatru Scurt a fost un punct important de atracţie al Toamnei Orădene, iar pe scenă au urcat, în fața spectatorilor, nume precum: Horaţiu Mălăiele, Florin Piersic Jr., Tudor Chirilă, Adriana Trandafir sau Petre Fumuru. Toți, prin ceea ce sunt și ceea ce fac pentru teatrul românesc, au adăugat un plus de valoare culturii din Oradea. Păşind în „noul” teatru, am simţit eleganţa locaţiei, cu farmecul său de neegalat, şi, nu în ultimul rând „foamea” orădenilor pentru frumos şi dorul lor de teatru.

Acum, este cu prisosință să mai privim cu nostalgie spre festival – unele piese au ridicat sala în picioare, în timp ce altele au trezit dezamăgiri – ci mai degrabă am arunca un ochi spre viitor, căci se anunță unul promițător. Ne așteaptă piese de iubire sau comedii diverse, jucate atât în teatru, cât şi în puburi. Amintim câteva dintre ele:  „Fetiţa cu chibrituri”, „Romeo şi Julieta”, „Tanţa şi Costel”, „Desculţ în parc”, „Scripcarul pe acoperiş”, „Maytreyi”, „Biloxi Blues”, „Îndrăgostiţii din Ancona” „Girodina”, „Cerere în căsătorie” sunt doar câteva dintre propunerile ce ni se pun în față. Nu sunt puține deloc. Iar mai multe informații – teatrul a intrat și în platformele de Social Media – puteți găsi mai multe aici:

https://www.facebook.com/TeatrulReginaMariaOradea.

În definitiv, Festivalul de Teatru Scurt rămâne unul memorabil, pregătindu-ne și dorindu-ne tot mai mult să vină următorul. Dar, până atunci, să ne îngăduim să urmărim toate celelalte spectacole care ni se pregătesc.

La drept vorbind, după multe ore de muncă, agitaţie şi deadline-rui, ce poate fi mai relaxant decât o bună piesă de teatru sau o comedie? Poate un film la cinema ar mai fi o alternativă. Nu sună rău deloc, şi asta cu atât mai mult cu cât cinematografele şi-au făcut, încet, dar sigur, un loc călduţ în inimile noastre. Iar acum, grație multor locații și mall-uri noi, avem de unde alege ce să vizionăm și/sau cum să ne petrecem timpul liber.

Nostalgie de toamnă

De multe ori, în goana noastră continuă să atingem idealuri, să bifăm obiective, uităm lucrurile cu adevărat esențiale din viața noastră. Pierdem, de prea multe ori, ocazii pe care să le petrecem alături de cei dragi, am și uitat cât de mult înseamnă să arăți celor de lângă noi cât de mult contează pentru noi, intrând, în mod inconștient, în cercuri infinite și din care nu mai reușim să ieșim. Și atunci, din neant, cumva o luminiță de la căpătul tunelui ne atrage atenția că nu ne îndreptăm spre direcția corectă. Apare momentul în care punem în balanță ceea ce contează și ceea ce este deloc esențial. Brusc. Și fără să îl fi conștientizat. Sunt acele sclipiri care ne fac, încă o dată, să apreciem frumusețea lucrurilor fine și, în aparență, irelevante, și să ne bucurăm din plin de tot ceea ce viața ne oferă. De toate clipele prețioase, de așa-zisele “micile bucurii ale vieții”, de acele delectări care ne fac trăirea mai frumoasă.

Iar dacă tot avem o toamnă orădeană plină de activități și manifestări, de ce să nu le bifăm pe toate și să profităm de ele alături de cei dragi nouă. Ne mai așteaptă atât de multe!

Acest an a adus orașului nostru schimbări multe și nevoia de schimbare s-a făcut simțită în mod continuu, și este absolut necesară. Mai cu seamă, sperăm că noul an să fie unul și mai spectaculos din acest punct de vedere și să ne bucurăm de locul important pe care îl Oradea în topul celor mai interesante orașe de locuit în România.

Și ca o paranteză, în mod probabil, toamna ne face să fim contemplativi și ne obligă într-un fel sau altul să privim altfel lucrurile care contează. Și ne mai impune să scanăm încet întâmplările din anul care se desparte de noi. Și să visăm în continuare. Și să sperăm că într-adevăr, visele pot deveni realitate.

Să avem parte, cu totții, de Zile și Nopți calde de toamnă, în orașul nostru drag de pe malul Crișului Repede.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s