E vremea balurilor

Posted on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 11-24 noiembrie 2011]

Sau cum toamna îşi numără bobocii

Numaidecât frunzele copacilor se aştern domol, pe drumuri, în parcuri şi peste tot. Toamna şi-a intrat în drepturi şi de îndată ce soseşte, porneşte în a-şi număra bobocii.

În ultimul deceniu, scenele balurilor de boboci, cu precădere cele adresate liceenilor, au trecut prin transformări majore, devenind de la simple seri ce păreau a fi concursuri de Miss, la incercari, uneori foarte reuşite, de spectacole, care înglobează concursuri de Miss şi Mister Boboc, cu defilări şi probe coregrafiate. Cu toate acestea, cu cât pretenţiile de la spectacolul din seara Balului au crescut, cu atât a crescut şi stresul organizatorilor, pentru că banii par să fie mereu aceiaşi. Şi totuşi, se pregătesc evenimente foarte interesante în lunile noiembrie şi decembrie.

Primele baluri de boboci au şi început şi urmează multe alte surprize. Două dintre cele mai atractive astfel de evenimente care se anunţă în imediata perioadă sunt: Bobociada Unifest 2011, în 16 noiembrie şi Balul „Colegiului Naţional Emanuil Gojdu” în data de 9 decembrie.

Bobociada Unifest 2011

 Ca în fiecare an, organizaţia locală de studenţi ASUO (Asociaţia Studenţilor din Universitatea din Oradea) va aduce în prim plan, manifestări culturale, piese de teatru întreceri sportive şi activităţi de divertisment, baluri şi petreceri, şi, la toate acestea, studenţii vor avea parte de acces GRATUIT pe baza carnetului sau a legitimaţiei de student, la toate evenimentele din cadrul festivalului. Aşadar, în acest an, festivalul se va desfăşura în urbea de pe Crişul Repede în perioada 14-20 noiembrie 2011.

Cultura, sportul, divertismentul, participarea la actul de creaţie artistică şi de întrecere sportivă, participarea la dezbaterile publice cu privire la marile probleme cu care se confruntă societatea românească acum şi în perspectivă, cooptarea studenţilor la elaborarea de decizii privind aceste probleme, toate acestea motivează în cel mai înalt grad participarea studenţilor la un festival dedicat lor în întregime: UNIFEST – Festivalul Studenţilor din România. Festivalul este organizat de către studenţi şi pentru studenţi, spiritul studenţesc fiind principalul element care va sta la baza atât a organizării, cât şi a participării publicului la acest eveniment.

În cadrul festivalului, în Oradea, are loc şi Bobociada Unifest, unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale acelei săptămâni. Invitaţii speciali vor fi: Grasu XXL şi Puya, iar organizatorii promit multe surprize atât perechilor participante, cât şi celor care se vor afla în sală. Bobociada Unifest va avea loc miercuri, 16 noiembrie, ora 19:30, în Discoteca No Problem.

Balul „Colegiului Naţional Emanuil Gojdu”

După cum bine ştim, marea majoritate a liceenilor din ţară, an de an, odată cu începerea noului an şcolar, aduc în prim plan şi balurile de boboci. Este un motiv de bucurie pentru fiecare liceu în parte, dar totodată, şi un bun prilej de a face cunoştinţă cu noii veniţi în liceu.

Bobocii, emoţionaţi şi curioşi, dar şi dornici de a-şi face noi prieteni, participă la aceste baluri din proprie voinţă, fiind ajutaţi de colegii din anii mai mari. Fiecare dintre noi a fost în clasa a IX-a, păşind temător în noua lume ce s-a deschis în faţa noastră. Privind elevii mai mari. Iţi pare că sunt stăpâni pe tot ce mişcă în şcoală, îi vezi că se cunosc între ei şi mai repede decât crezi, te vezi prieten cu mulţi dintre ei. Abia atunci încetezi să te mai simţi boboc; când ai sentimentul că “lupţi pe terenul propriu”.

 Şi în acest an, gojdiştii s-au arătat foarte entiziasmaţi de tot ceea ce înseamnă bal,: distractţe, dans şi un nou subiect de discuţie la şcoală. Dar, în spatele a toate astea, se află ore de repetiţii meticuloase, mult stres, oboseală şi un program bine definit. Balul gojdiştilor va avea loc pe data de 9 decembrie, de la ora 19 :00, în discoteca No Problem, gazda spectacolului. Cele 10 perechi se vor „duela” cu cele mai bune arme ale lor pentru a obţine titlul de Miss şi Mister. În cadrul competiţiei, organizatorii promit că bobocilor le vor fi testate abilităţile fizice, dar şi cultura generală. Tema balului este „Noaptea Oscarurilor”, un titlu sugestiv, care ne face foarte curioşi. Vor fi premii pentru toţi participanţii, dar şi o mulţime de surprize. Miss/Mister Popularitate, cel mai bun dansator, Miss/Mister Fotogenic sunt doar câteva dintre cele pregătite.

Privind puţin retrospectiv, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, respectiv Liceul Economic „Partenie Cosma” şi-au desemnat deja, pentru acest an, învingătorii.

Se cuvine să credem că toamna este un motiv cu adevărat de sărbătoare, graţie tuturor evenimentelor ce au loc odată cu sosirea ei. Şi în fond, fiecare anotimp îşi are anotimpul său, trebuie doar ştiut cum să ne bucurăm de el. Ne pregătim aşadar să lăsam toamna să îşi numere, în stilul ei, toţi bobocii. E vremea balurilor …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s