Revelion … la alţii

Posted on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 23 decembrie 2011 – 5 ianuarie 2012]

Despre cum petrec oamenii din toată lumea seara dintre ani

Complet acaparaţi de agitaţia de zi cu zi, uneori chiar uitând de toate, în goana noastră continuă, nici nu mai observăm minunăţiile din jurul nostru, oraşul cel frumos împodobit, pregătit pentru a întâmpina iarna şi sărbătorile, gata pentru a-l primi pe Moş Crăciun, cu desaga-i plină de cadouri frumoase. În fiecare an, data de 1 decembrie – pe lângă cunoscuta semnificaţie – este celebrată şi prin împodobirea Oradiei cu tot felul de ornamente şi beculeţe care mai de care mai colorate şi mai frumoase. O plimbare pe fosta Principală, azi Republicii, ne face să privim cu alţi ochi tot ce se întâmplă frumos în jurul nostru şi încet-încet să ne aducă în spiritul sărbătorilor de iarnă.

Ne pregătim să întămpinăm un nou an şi cu fiecare an nou venit ne dorim tot mai mult şi mai mult să fie unul mai bun şi mai plin decât cel de care ne despărţim. Fiecare din noi şi-a dorit măcar o dată în viaţă să petreacă noaptea dintre ani departe de casă, în ţări sau continente îndepărtate. Măcar pentru o dată să simţi altfel …

Revelionul în lume

Primii care vor spune „Bun venit lui 2012”, vor  fi locuitorii din Kiribati, un arhipelag din Oceania. În Kiribati, oamenii cred că trecerea în noul an este un bun prilej pentru purificarea sufletului. De aceea, la miezul nopţii, mulţi se opresc – pentru câteva clipe – din petrecere pentru a se ruga pentru un an mai bun decât cel care tocmai se încheie. După Kiribati, urmează locuitorii din Noua Zeelandă şi din insulele Fiji. Nici cei din Sydney – Australia – nu se lasă mai prejos. Celebrele artificii sunt lansate de pe podul din acest oraş, dar şi de pe ambarcaţiuni ancorate in port şi de pe cele mai înalte clădiri inclusiv celebra Operă, simbolul metropolei australiene. Este deja o tradiţie pentru locuitorii din Sydney să se adune în port de Revelion. De asemenea, Asia este primitoare graţie multor obiceiuri ale lor. Urmează europenii, şi în final americanii.

Spre exemplu, după focul de artificii, britanicii invadează pub-urile şi cluburile, unde petrec până dimineaţa. Pentru mulţi britanici este foarte important cine le trece pentru prima dată pragul în noul an. La britanici, dacă un bărbat calcă primul pragul casei, anul va fi cu noroc. Obiceiul se numeşte ”primul pas” şi este similar cu superstiţiile româneşti. Oaspetele face cadouri familiei, monede sau pâine, pentru ca stăpânii casei sa aibă bani şi mâncare tot anul. Dacă prima persoană care intră în casă are părul roşu sau blond sau este femeie, înseamnă că anul va fi cu ghinion. De Anul Nou, copiii îşi colindă dimineaţa devreme vecinii iar urările lor sunt răsplătite cu bani sau dulciuri.

În Statele Unite, toastul din noaptea dintre ani se face cu un cocteil pe bază de brandy, ouă, miere şi arome. În partea estică a ţării, oamenii ies din casă, pentru ca mai apoi să reintre cu ceva vechi – o piatră, o ramură – simbol ale norocului. La miezul nopţii, americanii obişnuiesc să ţină în mână o monedă, pentru a avea bani tot restul anului.

De decenii bune, sute de mii de oameni se adună în Times Square, pentru a participa la un spectacol unic de lumini, sunet şi efecte speciale. Nu lipseşte nici tradiţionala sferă de cristal coborâtă la miezul nopţii, devenită simbol universal pentru întâmpinarea cum se cuvine a noului an. Statele Unite au avut un an plin din toate punctele de vedere.

An de an, de Revelion, plaja Copacabana de la Rio de Janeiro găzduieşte unul dintre cele mai frumoase spectacole de artificii din lume. Fapt ce atrage, evident, o mulţime de turişti. Cât priveşte tradiţiile braziliene de Anul Nou, în Ajun locuitorii participă la un ritual de omagiere a zeiţei Lemanja pe malul Atlanticului. Îmbrăcaţi în alb, pelerinii aruncă în apa oceanului flori şi alte daruri şi construiesc bărcuţe lăsate să plutească purtând imaginea zeiţei luminată de candele. Dacă ofrandele sunt luate de apele Atlanticului oamenii consideră că ele au fost acceptate de Lemanja şi în schimb vor primi în anul următor sănătate şi noroc.

Cei din Sri Lanka sunt printre norocoşii planetei care au parte de două Revelioane: o dată la fel ca restul lumii, pe 31 decembrie şi a doua oară pe 14 aprilie – anul nou tradiţional, care marchează sfârşitul primăverii. Este un prilej de înnoire pentru toată lumea. Locuitorii din insulă îşi curăţă casele, îşi cumpără haine noi şi oferă cadouri celor dragi.

Ultimii locuitori ai planetei care sărbătoresc revelionul sunt oamenii din Alaska şi din Polinezia Franceză. Deşi sunt printre ultimii care sărbătoresc Revelionul, locuitorii din Alaska spun că pe pământurile lor se naşte speranţa de mai bine în noul an. Obiceiurile reflectă trecutul colonial al regiunii. Toţi cei care au trecut prin Alaska şi-au lăsat amprenta culturală. În oraşul Anchorage, festivităţile de anul nou ţin o săptămână întreagă, timp în care au loc spectacole de dans tradiţional şi concerte de jazz.

Noul an cu bucurie

Şi încă multe mai pot fi spuse despre aceste obiceiuri din lume. Totuşi, oriunde vă veţi afla în noaptea dintre ani, să vă simţiţi cât mai bine. Te aşteptăm cu drag 2012.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s