Posted in Zile si nopti

Bun venit, 2012, te aşteptam cu bucurie

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 2o ianuarie – 2 februarie 2012]
Sau ultimele luni de iarnă din acest an

A venit 2012. În sfârşit. De multe ori, am avut impresia că parcă 2011 este un an fără final. Şi totuşi … Noul an ni-l dorim să fie unul foarte bun. Sărbătorile de iarnă se apropie de final, însă iarnă este încă printre noi. Astfel că, iubitorii acestui anotimp mai au încă timp să se bucure de ceea ce ea ne oferă. Staţiuni montane apropiate (relativ) de Oradea – în care vă puteţi bucura, încă, de iarnă – sunt: Stâna de Vale (în judeţul Bihor), Arieşeni (în judeţul Alba) şi Moneasa (în judeţul Arad). Spre deosebire de oraş, acolo zapada este din belşug. Revelionul a fost unul adevărat din această privinţă.

Stâna de Vale
Stațiune de odihnă și tratament, Stâna de Vale se află în componența comunei Budureasa, în Masivul Vlădeasa, la o altitudine de 1100 de metri, fiind centrul precipitaţiilor din România. Principalii factori de tratament în Stâna de Vale care atrag mii de turiști – în fiecare an, veniţi din toate colţurile ţării şi nu numai – sunt apele oligominerale și feruginoase, bioclimatul tonic, caracterizat prin presiune atmosferică scăzută, radiația solara intensă și ionizarea crescută a aerului. Tratamentele pentru care optează persoanele care ajung la Stâna de Vale sunt pentru afecțiunile endocrine, nevroză astenică și afecțiunile căilor respiratorii.
În perioada de iarna, pârtia de schi este dotată cu instalaţie de urcare pe cablu şi se poate practica pe lângă schi, săniuş şi coborâri neconvenţionale.
Obiectivele turistice în zonă ce merită văzute sunt: Izvorul Minunilor (după unele versiuni), Cascada Iadolina, Peșterile Urșilor și Meziad, Boga, Padiş și Cetățile Ponorului, Valea Iadului și Peștera cu apă, respectiv Coada Lacului.

Moneasa sau „Perla Munţilor Apuseni”

Moneasa este o staţiune situată la poalele masivului Codru-Moma, în depresiunea de pe valea pârâului omonim, la o altitudine de 280-290 metri, deasupra nivelului mării. De asemenea, este constituită şi ca o staţiune balneoclimaterică, numită şi “Perla Munţilor Apuseni”, cunoscută încă de pe vremea romanilor pentru apele minerale care cuprind o gamă largă: ape calcice, bicarbonatate, magneziene, oligominerale, sodice şi mezotermale.

Un factor important al curei din staţiunea Moneasa este climatul temperat continental cu veri moderate termic şi ierni blânde, dar şi aerul puternic ionizat. Un lucru important de ştiut este faptul că Moneasa mai dispune de instalaţii pentru băi calde cu apă minerală în căzi şi bazine, kinetoterapie, gimnastică medicală, instalaţii de elecro şi fizioterapie, masaj, împachetări cu parafina, bazine cu apă mezotermală în aer liber, solarii pentru aerohelioterapie. Mai mult decât atât, în economia localității Moneasa, un rol aparte îl au exploatările de marmurură neagră și roșie, exploatarea și prelucrarea lemnului, turismul, precum și izvoarele minerale bicarbonatate, calcice, sodice, oligominerale și mezotermale, valorificate încă din anul 1866.

În ceea ce priveşte obiectivele turistice, printre cele ce merită a fi vizitate se numără: Ștrandul Moneasa, Cetatea Dezna, Hanul Deznei, Tezaurul dacic de argint de la Gura Văii, Platoul carstic Tinoasa, Peștera Liliecilor, Peștera Albă, Grota de la băi, Cariera de marmură neagră și roșie, Cascada Boroaia, Rezervația de nuferi, Rezervația de laur şi Galeria de sculptură în piatră.
Arieşeni

Tot pentru anotimpul de iarnă este Arieșeni, o stațiune turistică de interes local. În sezonul de iarnă, atracția principală o reprezintă pârtia de schi de la Vârtop, iar pe timp de vară alte obiective turistice din localitate și din apropiere precum: Ghețarul Vârtop, Peștera Coiba Mare, Vârful Bihorul, Vârful Piatra Grăitoare, Vârful Taul Mare, Cascada Buciniș, Cascada Vârciorog, Muzeul Patrahaitești, Groapa Ruginoasa, Ghețarul Scărișoara sau Cetățile Ponorului.

Până în anul 1924, localitatea Arieșeni, împreună cu Gârda de Sus și Scărișoara, formau o singura comună, purtând numele Scărișoara. Dezvoltarea ei se datorează migrației populației din zonele joase spre locurile mai înalte, libere, în căutarea pășunilor montane. Printre obiectivele turistice ce merită vizitate se numără Biserica de lemn din Arieșeni, construită în 1791 și pictată în 1829 de maestrul Mihai din Abrud, fiind înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice ale județului Alba, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România în anul 2004.

Toate aceste taţiuni montane, apropiate de oraşul nostru, reprezintă puncte importante de vizitat pentru iubitorii anotimpului rece, fiind vizitate an de an de turişti atât din zona noastră, cât şi din alte judeţe sau chiar alte ţări. În definitiv, avem cu ce să ne mândrim şi avem posibilităţi destule de a ne petrece timpul liber, atât în anotimpul rece, cât şi în cel estival. În aceste locaţii, acomodarea se face de la pensiuni, vile şi până la hoteluri dotate cu 3-4 stele, practic accesibile oricărui buzunar.

În concluzie, să aveţi parte de un cât mai bun, cu cât mai multe clipe frumoase şi locuri de vizitat. La Mulţi Ani 2012, bine ai venit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s