Posted in Zile si nopti

Poa’ să vină primăvara cu alaiul ei de flori

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 24 februarie – 8 martie 2012]

Şi se aşterne în toată ţara

După multe zile de iubit, dar şi de îndurat mult mult frig, este vremea să ne bucurăm de sosirea primăverii, de primele raze calde de soare, de primii ghiocei, de firul roşu-alb al Mărţişorului, de florile de 8 Martie şi de … multe zile pline de zâmbete. Primăvara este anotimpul în care întreaga natură revine la viaţă şi a fost, mereu, un punct de inspiraţie pentru artişti sau scriitori. Vine, vine primăvara, şi cu adevărat este aşteptată în toată ţara.

Mărţişoare … pentru fiecare

Luna Martie este prima din an, care aduce cu ea acest mult aşteptat anotimp. Prima zi din lună este cunoscută drept Mărţişor. Fie că suntem mari sau mici, ne bucurăm de fiecare dată atunci când primim aceste Mărţişoare, mici simboluri de primăvara. Încântătoarele accesorii –sau podoabe – au şi ele istoria lor, de-a lungul timpului primind diverse forme, care mai de care mai interesante.

Se spune că originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că acesta a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.

În zilele noastre, acest simbol vestitor al primăverii este format dintr-un fir roşu şi unul alb, roşul reprezintă focul, sângele şi soarele atribuite vieţii, adică femeii, iar albul, conferit de limpezimea apelor, de albul norilor, este specific înţelepciunii bărbatului. În plus, mărţişorul este numit şi „funia anului”, despre care se spune că adună laolaltă săptămânile şi lunile în cele două anotimpuri străvechi ale calendarului popular: vara şi iarna, simbolizate de şnurul bicolor. Rostul acestor două şnururi este ca prin împletirea celor două fire să simbolizeze unitatea contrariilor, având ca scop aducerea de sănătatate şi protecţie împotriva bolilor.

Aşa cum tradiţia se respectă în multe judeţe din ţara noastră, la fel se întâmplă şi cu mărţişorul. În unele reginuni, acesta este purtat întreaga lună martie, în schimb, în altele, doar în primele două săptămâni. În localitățile transilvănene, mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot speria duhurile rele. În județul nostru, se crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși. Spre exemplu, în Banat, fetele se spală cu zăpadă pentru a fi iubite. În Dobrogea însă, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

Spre deosebire de cele mai multe reginiuni româneşti, în zona Moldovei, pe 1 martie se oferă mărțișoare băieților de către fete, aceștia oferind la rândul lor fetelor mărțișoare de 8 martie Astăzi, mărțișorul este apreciat atât de cei tineri, cât şi de cei mai în vârstă, fiindcă aduce nu doar zâmbete, cât şi anunţă sosirea primăverii..

8 Martie a la carte

Luna martie este mai mult decât o lună a cadourilor, şi asta şi pentru că pe 8 Martie celebrăm Ziua Internaţională a Femeii şi Ziua Mamei. Această zi a fost inclusă în sărbătorile culturale din numeroase ţări. Deşi a debutat în primii ani ai secolului trecut ca o sărbătoare politică şi socială, ziua de 8 martie s-a transformat treptat, pentru a fi astăzi mai ales, o zi în care bărbaţii îşi exprimă dragostea şi afecţiunea pentru femei, oferind flori şi mici cadouri lor: mamelor, bunicilor, soţiilor, iubitelor, surorilor. Ziua de 8 martie este văzută, în multe ţări, şi drept prima sărbătoare a primăverii.

Conform tradiţiei, celebrarea femeii datează încă din vremea grecilor. Pe atunci, inclusiv măreţii zei din Olimp aveau o zi în care o sărbătoreau pe zeiţa Rhea, zeiţa-mamă a tuturor, asociată deseori cu pământul. Astfel, odată cu ei şi pământenii sărbătoreau femeia-mamă, creatoarea tuturor fiinţelor vii şi simbol al renaşterii perpetue. Astăzi, ziua de 8 martie celebrează femeia la toate vârstele, zâmbetul, gingăşia, generozitatea şi dăruirea ei.

Nu uitaţi aşadar să oferiţi de 8 martie, să vă bucuraţi de aceste zile, măcar o dată pe an.

Poa’ să vină primăvara, cu alaiul ei de flori…

În definitiv, poate similară cu luna decembrie – cea a cadourilor în anotimpul rece- şi Luna Martie aduce bucurii şi multă fericire, în special pentru doamne şi domnişoare, dar este şi un prilej foarte bun, pentru toată lumea, de a se bucura de sosirea unui nou anotimp, de soare şi reîntoarcerea şi renaşterea întregii naturi.Cu mantia plină de lumină, primăvara împarte din pocalul ei tinereţe, voioşie şi culoare. Să ne bucurăm toţi de acest minunat mărţişor primit în dar de la blânda primăvară. Aşadar, poa’ să vină primăvara cu alaiul ei de flori …

În final, primăvara să vă umple sufletul şi să vă aducă zile şi nopţi calde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s