Vineri. Din nou.

Posted on Updated on

[articol publicat in revista Zile si Nopti Oradea, saptamana 16 – 28 aprilie 2012]

Despre muzică, dans şi alte cele

“Friday I am in love“ (Vinerea sunt îndrăgostit) este titlul unei piese celebre aparţinând celor de la The Cure. Pentru unii, vinerea este un motiv de iubire, pentru alţii doar un alt început de weekend, şi pentru altă parte este momentul să se întrebe „Ce facem vineri seara?”.

În urmă cu mai mulţi ani, când îţi puneai o astfel de întrebare, în Oradea, găseai destul de puţine răspunsuri sau alternative. Dar, cu trecerea anilor, şi ajungând până în prezent, opţiunile au crescut considerabil, şi acum pot fi accesibile şi pe gustul oricui.

Dans, dans, dans …

Indiferent că vorbim de muzica clasică, de cea a anilor 80 sau 90 sau de cele mai noi bituri, de dansuri şi de bună-dispoziţie, le găsim parcă, pe toate, la fiecare pas …  de vineri seara. Urbea de pe Crişul Repede, aşa cum mai este cunoscut drept denumire, oraşul nostru, pare-se că nu mai vrea să doarmă niciodată, atunci când sfârşitul de săptămână îi este pe aproape. Iar pentru o parte dintre orădeni nu poate fi decât o veste bună.

De multe ori zboară atât de repede săptămâna, încât parcă nu mai apucăm să planificăm nimic şi rămâne totul pe ultima sută de metri. Şi atunci, nici nu mai ştii ce să alegi. Acum, opţiuni sunt cât cuprinde. Dar timp liber? Aşadar, împreună, să ne ascultăm oraşul şi să vedem dacă, găsind timpul acela liber, de care avem atâta nevoie, reuşim să găsim ce ne dorim.Pornind de la iubitorii dansului de societate (Tango, Vals lent, Vals Vienez, Blues, Disco Fox, Cha-Cha sau Polka) şi continuând cu cel latino (Salsa, Bachata sau Zuk), aceştia au ocazia de a exersa cele învăţate în cadrul cursurilor de dans sau chiar învăţa mai multe de la cei deja cunoscători, într-un loc cochet, denumit Blondy’s Art Café, în incinta Oradea Plaza, în fiecare vineri seară, cu începere de la ora 22:00. Dacă vă doriţi o seară mai altfel, aici o veţi găsi, pentru că muzică diversă este dansată … ca la carte. În plus, tot aici, în weekendul 16-17 martie, are loc Start Up Tango Weekend. Organizat în premieră în Oradea, evenimentul este dedicat în întregime tangoului argentinian şi îi aşteaptă pe toţi cei doritori să se alăture acestei iniţiative.

Dansul este pentru foarte mulţi, nu doar un motiv de delectare, ci şi de încântare şi bucurie. Şi dacă este să vorbim despre seratele de dans ce pot fi găsite în Oradea, acestea pot fi întâlnite şi în în Billy Art, din cadrul Lotus Center, la etaj, în fiecare miercuri seara, de la ora 22:30. Ritmuri latino precum: Salsa, Bachata, Merengue, Rueda, Cha-Cha sau Zouk sunt la ele acasă.

Fie că sunteţi doar începători, amatori, cursanţi sau cu ceva mai multă experienţă, dansul este una dintre cele mai frumoase pasiuni pe care oamenii le pot avea. Chiar şi doar din curiozitate, o astfel de seară poate deveni, la drept vorbind, una memorabilă.

The One, cel mai nou local deschis în oraş

Însă dacă vreţi ceva cu totul şi cu totul nou, destul de diferit de ce am văzut până acum în oraş, atunci o incursiune în cel mai recent local deschis în Oradea, The One, vă va face să priviţi lucrurile astfel. De îndată ce păşeşti în club, te vei duce pentru o clipă (sau mai multe) cu gândul înspre ţinuturi mai îndepărtate, gen… Ibiza. Atmosfera şi muzica, aranjarea localului sunt doar câteva dintre indiciile ajutătoare.

The One este amplasat pe celebrul „Dorobanţi” (strada Vasile Alecsandri) de pe Crişul Repede, şi şi-a deschis porţile pe 9 martie, în acest an, avându-l drept invitat pe Nima Gorji, Dj-ul de origine iraniană, cunoscut iubitorilor de muzică de gen, pentru performanţele sale din Ibiza. Nima a reuşit să transmită, prin muzica sa, o parte din atmosfera de pe celebra insulă spaniolă, în timp ce localul a devenit neîncăpător pentru sutele de curioşi prezenţi la eveniment.

Clubul se „transformă”, pe timp de zi, într-o cafenea selectă, fiind o gazdă minunată pentru clipe de delectare. Mai mult decât atât, lista surprizelor abia începe, pentru că organizatorii promit alţi DJ-i renumiţi, atât din ţară, cât şi din străinătate, în vizită la The One.

E vineri. Din nou.

Acestea sunt doar câteva dintre opţiunile de vineri seara. Acestora li se alătura cele deja consacrate, fie că vorbim de locaţiile de sub Pasajul Vulturul Negru, de pe celebrul Dorobanţi local sau cele situate pe Corso.

Oricare ar fi însă alternativele, fie că facem referire la muzică, dans, sau la delectare şi relaxare, sub alte forme decât cele de mai sus, vinerea să vă fie una specială, indiferent de cum vi-o veţi petrece.

Se anunţă zile calde de primăvară şi multe alte variante vor apărea în mod implicit. Să ne oferim răgazul de a ne asculta oraşul şi să descoperim lucrurile mărunte, care ne pot face fericiţi. E vineri din nou. Ce-i de făcut?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s