Posted in Zile si nopti

ASUOFest revine la Oradea

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 12 – 25 mai 2012]

Oradea îmbracă haine de sărbătoare în luna mai

Cu paşi rapizi ne îndreptăm spre vara lui 2012. Este momentul în care festivaluri locale îşi fac apariţia, devenind deja tradiţie. În luna mai, printre privilegiaţi se numără şi studenţii orădenii, care au parte de un festival dedicat lor, în proporţie de 100%. Numit ASUOFest sau, cu alte cuvinte, Săptămâna Studentului Orădean, şi devenit o tradiţie încă din mai 2006, timp de o săptămână, Asociaţia Studenţilor din Oradea oferă studenţilor diverse motive de a se bucura că se află pe băncile facultăţii, şi toate acestea, în mod gratuit.

ASUOFest, o nouă ediţie

ASUOFest a luat fiinţă în luna mai a anului 2006, o dată cu celebrarea a 3 ani de existenţă a Asociaţiei Studenţilor din Universitatea din Oradea. La început, un festival cu o durată de 3 zile, la care studenţii aveau acces gratuit –pe baza legitimaţiei de student – la diverse seminarii, traininguri, concurs, cinema, teatru sau petreceri tematice în diverse locuri din Oradea, iar pe parcurs, o dată cu trecerea anilor, luând amploare şi devenind, în prezent, unul aşteptat la fiecare început de lună mai. Proiectul a pornit urmărind viaţa studentului orădean şi implicarea acestuia în programe, proiecte, viaţa culturală, sportivă şi socială a acestuia. Organizatorii susţin: „Am constatat că tânărul student din Oradea nu beneficiază de prea multe facilităţi. Dar cum ASUO este asociaţia care le reprezintă interesele, am decis să scoatem în lumină studenţimea orădeană şi tinerii talentaţi, prin expunerea unor lucrări ale studenţilor de la Facultatea de Arte Vizuale, prin accese gratis la cinema sau teatru, concursuri sportive dotate cu premii pe măsură, concursuri de frumuseţe şi multă distracţie pe gratis! Am urmărit programe din alte centre universitare, am preluat din ideile lor, conformându-ne cu putinţele noastre. Totul a culminat cu acest proiect, care sperăm să fie un real succes în rândul tinerilor studenţi.”

În acest an, ASUO împlineşte 9 ani de existenţă, motiv pentru care celebrare lor, se face cu ajutorul festivalului numit sugestiv, ASUOFest. Acesta are o serie de activităţi menite să atragă studenţi din toate categoriile. Atfel, pornind de la seminarii, la prezentare de carduri legitimaţii pentru studenţi, continuând cu campionate de darts, biliard, cruce, fotbal sau table, şi continuând cu diverse petreceri aniversare, vor fi opţiunile din care studenţii au ce să aleagă.

ASUO şi cei 9 ani de existenţă

ASUO este asociaţia reprezentativă a studenţilor din Universitatea Oradea, fiind persoană juridică de drept privat, cu scop nepatrimonial, independentă şi apolitică; ce a luat fiinţă în februarie 2003, dar dobândimd personalitatea juridică pe data de 9 Mai 2003, chiar de Ziua Europei. ASUO, de-a lungul anilor, şi-a confirmat aderarea la sloganul „unitate în diversitate”, indiferent de profilul lor, indiferent de crezul religios, orientare politică, sex sau naâionalitate, studenţii orădeni fiind reprezentaţi şi promovaţi în aceeaşi măsură.

Mai mult decât atât, în portofoliul ASUO intră diverse evenimente adresate studenţilor atât din Universitatea din Oradea, cât şi din alte centre universitare. De la şcoli de vară, traininguri, manifestări culturale, în care au fost scoşi la iveală studenţi cu abilităţi deosebite, festivaluri locale sau naţionale precum UNIFEST – Festivalul Studenţilor din România, întreceri sportive şi nu numai.

La aproape un deceniu de la înfiinţare, ASUO se doreşte a fi nu doar o organizaţie reprezentativă, ci şi una puternică, atrăgând în timp, parteneriate statornice cu organizaţii locale sau naţionale, companii, dar şi firme de recrutare care oferă posibilitatea de lucru, pe o perioadă determinată, în Statele Unite ale Americii sau insule exotice din Europa.

Pentru că prin ASUO, sunt promovate valori – valorile studentilor: doar ei sunt cei care au forţa de a învaţa din greutăţi, de a înfrunta orice furtună, de a se ridica de fiecare dată deasupra oricăror nedreptăţi. De la ei pot învăţa multe generaţii. Si nu in ultimul rand, pentru că: solidaritatea, inovaţia, cultura şi revolta, sunt respectate cu încredere.

Nu poate fi trecut cu vederea nici motto-ul ASUO: „Nu capacităţile noastre arată ceea ce suntem, ci alegerile pe care le facem”.

Ani de facultate …

În fond, studenţi sau nu, sau măcar cu sufletul, ne putem bucura de acest festival şi nu numai, iar dacă suntem doar în căutarea anilor de facultate, să ne bucurăm pentru cei care ani încă studiază, că li se oferă atât de multe oportunităţi de care trebuie să profite la maxim. Pentru că, la urma urmei, din toţi aceşti ani, rămân doar amintirile, singurule care ne mai leagă de aceşti ani minunaţi.

ASUO rămâne în continuare, puternică, aşa cum şi-a dorit dintotdeauna, cu membrii noi, membrii fondatori sau membrii care au lasăt ceva în urma lor. Dar, în mod cert, va exista mereu, atât timp cât vor exista ei studenţii, cât vor dori să facă mai mult decât o facultate. La Mulţi Ani, ASUO, bine ai revenit, ASUOFest şi eşti aşteptat an de an.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s