Oradea la pas de … bicicletă

Posted on Updated on

[articol publicat în revista Zile și Nopți Oradea, săptămâna 25 mai – 7 iunie 2012]

Sau un alt stil de viaţă

De multe ori, prinşi în viaţa cotidiană, alergând mereu după idealuri, uităm să ne bucurăm de lucrurile simple. Lăsând grijile acasă, nu pornim la pas, cu tramvaiul, maşina sau altele, spre oraş, ci luăm cu noi bicicletă. Unul dintre cele mai folosite mijloace de transport în multe ţări din lume, bicicleta prinde tot mai mult loc şi în oraşul de pe Crişul Repede, ba mai mult este chiar încurajată de unele localuri din Oradea. De asemenea, există şi competiţii pe această temă. Dacă este să ne gândim puţin, Oradea este văzută altfel, la pas de … bicicletă.

//foto by Marius Bughiu

Biking în Oradea, a la Columbus

Dacă nu sunteţi posesorii unei biciclete, dar doriţi să o aveţi, chiar şi preţ de câteva ore, spre exemplu, o cafenea de sub Pasajul Vulturul Negru, Columbus Cafe Oradea, vine în întâmpinarea noastră. Astfel, orice orădean, care a împlinit vârsta de 14 ani, – aceasta fiind vârsta de la care o persoană poate ieşi pe străzi cu bicicleta, conform Codului Rutier – poate veni cu cartea de identitate la barul cafenelei, completează un act cu datele personale, ia bicicleta şi pleacă. La aceasta se adaugă şi o consumaţie minimă (chiar şi o apă plată), iar plimbarea cu bicicleta îi este asigurată. În mod cert, vorbim despre o experienţă extrem de plăcută.

Asociaţia Sportivă Probikers Bihor

Mai mult decât atât, pentru împătimiţii de ciclism există şi concursuri pe această temă. Acestea sunt organizate de către Asociaţia Sportivă Probikers Bihor. Astfel, în anul 2008 la inițiativa a trei orădeni pasionați de ciclism și dornici, s-a înfiinţat această organizaţie cu scopul de a sprijini comunitatea ciclistă din Oradea.

În prezent, clubul are 94 de membri cotizanți și aproximativ 350 simpatizanți. Scopul Asociației Sportive Pro Bikers Bihor este acela de a promova și practica ciclismului în Oradea, și în judeţ, de către persoane de orice vârsta și sex, la nivel de amatori sau profesioniști, precum şi organizarea unor programe pentru ciclişti şi pentru promovarea ciclismului, dar şi a alinierii la normele şi standardele europene.

Aşa cum susţin membrii clubului, pentru a atinge scopurile propuse, asociația își desfășoară activitățile prin mai multe ramuri ale ciclismului, cum ar fi: trial, bmx, mountain bike, city bike și cross. În plus, de anul trecut, dețin o suprafață de 2000 metri pătraţi, în incinta parcării din Era Shopping Park, unde au construit piste de ciclism, o parte destinată riderilor de Trial, iar cealaltă le este destinată riderilor de Bmx, unde tinerii rideri nu sunt expuși pericolelor de pe străzi.

Alături de acestea, se găsesc şi obiectivele:  promovarea ciclismului prin intermediul competițiilor, a programelor organizate și adresate persoanelor de orice vârstă și sex, promovarea ciclo-turismului în jurul Oradei pentru conștientizarea valorilor naturale din județul Bihor, integrarea Oradei și a județului Bihor pe harta competițiilor importante de ciclism atât din regiunea de Nord-Vest a țării cât și din România și țările învecinate, dezvoltarea turismului din județul Bihor prin organizarea de competiți și programe de ciclism și atragerea, prin acestea, a unui număr considerabil de turiști atât din țară cât și din străinătate. Beneficiari direcți sunt participanții, susținătorii și spectatorii la competițiile și programele de ciclism organizate de asociație; iar beneficiarii indirecți: orice persoană din Oradea și județul Bihor care dorește să practice ciclismul atât în oraș cât și în afara orașului. Printre evenimentele organizate sau în curs de desfăşurare se află Critical Mass şi Probikers Duathlon Offroad Bihor – Cupa Kings Land.

Critical Mass

De remarcat  este faptul că pe 22 aprilie, a avul loc competiţia, cu numele de Critical Mass, ce avut  următorul traseu: Parcul Magnoliei, strada Transilvaniei, Bulevardul Dacia, Parcul Petofi, strada Republicii, Bdul General  Magheru,  strada Independenţei, Primăria Municipiului Oradea (ridicarea bicicletelor), strada Tudor Vladimirescu, strada Principatelor Unite, strada Călărşilor, Bdul Decebal, strada Corneliu Coposu, strada Transilvaniei şi Parcul Magnoliei.

Dar lista concursurilor nu se opreşte aici. TRial Jam 9, precum şi alte ediţii precedente ale Critical mass sunt alte competiţii care deja au avut loc.

Probikers Duathlon Offroad Bihor – Cupa Kings Land

Probikers Duathlon Offroad Bihor – Cupa Kings Landva avea loc în data de 3 iunie, în Ineu de Criş, complexul de agrement Kings Land şi va fi organizat de către aceeaşi organizaţie. Obiectivul acesteia este de a promova şi încuraja activităţile sportive de tipul: alergarea în aer liber, mersul pe bicicletă, dar şi dragostea pentru natură sau cunoaşterea frumuseţilor peisajului local.

Mai multe detalii despre Probikers, dar şi despre competiţiile următoare puteţi găsi pe http://www.probikers.ro sau pe pagina de Facebook: http://www.facebook.com/probikers.ro.

Pentru o viaţă sănătoasă, dar şi pentru a privi lucrurile cu alţi ochi, bicicleta poate fi mai mult decât o pasiune, delectare, poate deveni un subiect de competiţie. Aşadar, spor la biking! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s