De Sânziene şi nu numai

Posted on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 8 – 21 iunie 2012]

Vara, un motiv de bucurie

În sfârşit e iunie. Luna lui Cireşar şi-a făcut din nou simţită prezenţa printre noi. Când mai frumoasă, când mai puţin frumoasă, cert este că vara a început. Şi cum vara nu dormim, căci nu avem somn, ea ne aduce, ca de fiecare dată, vreme frumoasă şi multe zile de sărbătoare. Astfel că finalul de iunie aduce Sărbătoarea de Sânziene şi multe bucurii. În fapt, fiecare lună din anotimpul estival aduce cu ea, câte o sărbătoare mare.

sursa foto

La doar câţiva kilometri de Oradea, fie că dorim să avem parte de clipe de linişte, fie că avem un motiv de sărbătoare, se găsesc câteva locuri în care le putem avea pe oricare dintre acestea. Fie că vorbim despre Sărbătoarea de Sânziene, fie că ne referim la altele, în lunile de vară, avem multe de făcut.

De Sânziene

Sărbătoarea Sânzienelor (celebrată pe data de 24 iunie), oferă prilej la numeroase practici de divinaţie, de prospectare magică a ceea ce se va desfăşura în viitorul apropiat sau îndepărtat. Cea mai obişnuită metodă consta în împletirea unei coroniţe de flori şi aruncarea ei de către fete sau băieţi, peste casă sau peste ocolul vitelor. Cununile fetelor erau împletite în formă rotundă, în timp ce ale băieţilor se prezentau în formă de cruce. Dacă cununa rămânea pe acoperiş, celui care a aruncat-o îi mergea bine tot anul următor, dacă, dimpotrivă, cununa cădea, era semn rău.

Se spune că în această zi, fetele sperau că îşi vor vedea în vis ursitul şi că vor deveni, practicând un ritual magic, „frumoase şi curate ca roua, ca apa neîncepută”. Ritualul consta într-o baie purificatoare realizată în noaptea de Sânziene, în roua florilor şi în apa râurilor. În acea noapte, conform tradiţiei maramureşane, toate apele curgătoare se află sub protecţia unei zâne numite „Frumuseţea verii”. De altfel, unii cărturari consideră Sânziana ca fiind o zâna recoltelor şi grânelor. Ca atare, sărbătoarea zilei de Sânziene devine o participare plină de bucurie şi recunoştinţă a omului la procesul de creştere şi înflorire a naturii, care îl hrăneşte şi i se oferă.

Chiar şi astăzi, deşi multe din obiceiuri s-au pierdut, la sate în seara de Sânziene oamenii se îngrijesc să îşi împodobească hainele şi camera cu flori proaspete de Sânziene şi să aprindă la căpătâiul patului o lumânare cu ocazia acestei sărbători.

Se crede despre Sânziene că sunt asemeni unor fete foarte frumoase, care trăiesc, în speţă, prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, jucând. Totodată, sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sarbatorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, dupa sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele nu mai cresc deloc. Din întreaga floră a ţării noastre, Sânziana este considerată drept cea mai îndrăgită floare, mai ales din punct de vedere simbolic. Până în zilele noastre, în Maramureş înfloritul sânzienelor indică momentul favorabil pentru cositul fânului şi începutul secerişului.

Vara, motiv de bucurie

Acestea fiind spuse, vara este cu adevărat un motiv de bucurie. Nu doar prin sărbătoarea de Sânziene, şi prin altele, mai mari, de care ne bucurăm în fiecare anotimp estival, ci prin buna-dispoziţie, dorinţa de a descoperi noi colţuri de natură şi, de a zăbovi preţ de mai multe clipe, în aer liber.

Iar pentru că uneori timpul nu este tocmai la îndemâna oricui, dar o evadare din cotidian este una cât se poate de necesară, câteva locuri drăguţe de vizitat în mărginimea oraşului Oradea sunt gata să ne primească cu braţele deschise.

Fie că vorbim despre Sânziene, sau pur şi simplu celebrăm o sărbătoare, fie că petrecem câteva clipe departe de agitaţie, Băile 1 Mai sau Băile Felix, lacul de la Paleu sau de la Fughiu sunt doar câteva dintre alternativele interesante pentru a face cât mai plăcute aceste momente. Şi nu sunt deloc puţine opţiunile pe care le avem. Acestora li se adaugă şi Barajul Leş sau un mic lac amenajat la Nojorid, o oază de linişte demnă de luat în seamă, cât şi spaţiul amenajat de la Hotel Millenium, din apropiere de Salonta.

La doar câţiva kilometri de Oradea, accesibile oricui, suntem aşteptaţii cu toţii să descoperim locuri minunate şi demne de a ne delecta în compania celor dragi. Pentru că vara este un prilej de sărbătoare. Chiar dacă nu avem somn, vara, şi nu dormim, avem suficient de multe de făcut pentru că anotimpul estival este cel în care ne bucurăm cel mai mult de tot ce ne oferă draga noastră natură. Şi dacă încă nu suntem convinşi, mai mult ca sigur că o vizită în locurile mai sus amintite ne va aduce şi nişte amintiri de neuitat.

Aşadar, vă dorim o vară caldă şi să aveţi parte de zile şi nopţi estivale pline de sărbătoare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s