Posted in Zile si nopti

Vara pe … uliţă

Sau cum vara poate fi mai frumoasă

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 5 -19 iulie 2012]

Dacă e vară, atunci e vacanţă. Şi e de ieşit. Pe uliţe sau oriunde o fi. Şi fiindcă vara aduce cu ea şi vacanţe, atunci e vremea să petrecem şi mai mult timp în aerul cald al acestui anotimp.

Fie că e vorba doar de un sfârşit de săptămână în torida vară, fie că vorbim de o vacanţă de câteva zile, dacă e să părăsim Oradea, chiar şi pentru câteva clipe, ni se oferă, la o distanţă nu foarte mare, câteva locuri demne de poveste. La Contele Dracula, Hanul Camelot, Hanul Pescarilor sunt doar câteva dintre variantele demne de luat în considerare.

În ţinutul lui Dracula

E pe tărâm transilvănean şi totuşi nu e la Castelul Bran, ci la circa 60 de kilometri de oraşul de pe Crişul Repede. Mai exact, Hotelul La Contele Dracula se află în comuna Vadu Crişului, fiind deschis în urmă cu 6 ani de zile, iar de cum păşiti pe acest tărăm, împânzit de multă verdeaţă, ochiul vă va fi încântat de o privelişte îmbietoare. Multă verdeaţă, o piscina cu apă curată ca lacrima, un restaurant primitor, un hotel îmbietor sunt doar câteva din atuurile acestui loc. La Contele Dracula este considerată o atracţie turistică atât pentru români, cât şi pentru străini, fiind una din alegerile potrivite pentru a fugi de căldura din oraş.

Vă veţi bucura de aerul de munte şi de ospitalitatea localnicilor şi vă veţi dori să vă întoarceţi negreşit.

 Magia de la Hanul Camelot

De cum ieşi din Oradea, pe drumul spre Cluj-Napoca, la circa 15 km, cum cotim spre Fughiu, se află un loc precum un mic paradis. Este cunoscut ca Hanul Camelot, iar în zilele toride de vară este o alegere foarte bună. La Hanul Camelot, dai de un lac amenajat, unde poţi pescui diverse specii de peşte, unde poţi să pregăteşti o ieşire cu prietenii, unde îţi sunt puse la dispoziţie materialele necesare pentru un picnic pe cinste, poţi să te relaxezi la piscină, poţi să deguşti din bucatele variate de la restaurant şi mai mult, găseşti un loc într-una din camerele disponibile.

Cu alte cuvinte, pensiunea Camelot dispune de 13 camere cu pat matrimonial, având baie proprie, televizor, cablu, dar şi de un balcon cu vedere la frumosul lac. În plus, cazarea include micul dejun, piscina şi o gratuitate la pescuit. În ceea ce priveşte restaurantul, care are o capacitate de 300 de persoane, oferă diverse sortimente de mâncăruri tradiţionale şi specialităţi de peşte, precum si posibilitatea de a organiza diferite evenimente: nunţi, botezuri, banchete sau petreceri private. De asemenea, se află şi o terasă, pe malul lacului, cu multă verdeaţă şi flori, având o capacitate de 80 de locuri.

 Hanul Pescarilor şi Coliba lui Horea

 Chiar mai aproape de Oradea, se află alte două locuri, precum în poveştile nemuritoare, ambele fiind situate pe malul a două lacuri amenanjate. Unul este Hanul Pescarilor din Săldăbagiu de Munte, iar cel de-al doilea este Coliba lui Horea din Paleu. Pentru a avea parte de clipe frumoase alături de cei dragi, nu la mare distanţă de Oradea, dar fugind de agitaţia oraşului, acestea sunt alte două alternative. Bucate alese, oameni primitori şi o atmosferă desprinsă cu adevărat din basme. Şi pentru a vă asigura ca v-aţi bucurat la maximum de o zi frumoasă, nu puteţi pierde o plimbare în jurul lacului, să vă opriţi pe pontoanele special amenajate pe lac pentru a-i admira frumuseţea, sau pentru a vă relaxa sub razele calde de soare la piscina din interiorul hanului.

Fie că este vorba doar despre o simplă delectare preţ de câteva minute, fie că este o delectare de o zi sau de mai multe, în mod sigur, nu veţi avea timp să vă plictisiţi.

E vara … pe uliţă

Chiar dacă această căldură ne copleşeşte, avem deja câteva motive pentru câteva escapade în toiul anotimpului estival. Şi cu atât mai mult cu cât sunt accesibile, fiind la distanţe rezonabile de Oradea. E vară din nou. Iar vara ne dă mii de motive de sărbătoare. E vară. Pe uliţe cu noi. E anotimpul în care avem posibilitatea de a descoperi cât mai multe din natura înconjurătoare, de a exploate ţinuturi noi, de a trăi experienţe inedite şi mai ales de a fi în mijlocul unor locuri precum în poveştile nemuritoare.

Fie că este vorba despre La Contele Dracula, Hanul Camelot, Hanul Pescarilor sau Coliba lui Horea, fie că ne îndreptăm atenţia şi spre alte locuri, pe care le vom explora în continuare, vară să vă îmbucure şi să vă aducă doar zile şi nopţi cu multe zâmbete.

A venit, a venit vara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s