[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 20 iulie – 2 august 2012]
Sau alte variante de a evada departe de oraş
Nu departe de agitaţia oraşului, undeva la circa 60 de kilometri de Oradea, se află nişte locuri desprinse parcă din poveştile nemuritoare. Sunt acele locuri pe care trebuie să le vezi înainte de a te decide să părăseşti ţara. Şuncuiuş – şi zona din apropiera lui – este una din acele destinaţii de vară căutate atât de către turiştii români, cât şi de cei străini. Fie că este vorba doar de câteva clipe de destindere, fugind de oraş, fie că vorbim despre un concediu, această zonă de judeţ are o alură specială şi merită explorată. Iar motive sunt suficient de multe, pentru că sunt zone demne de admirat, dar şi pentru că există câteva activităţi de petrecere a timpului liber foarte interesante, numai bune de încercat.
La Casa Bucătarului
Una dintre atracţiile zonei este Casa Bucătarului, situată pe Valea Crişului Repede, pe traseul Şuncuiuş- Bratca, în satul Bălnaca. Înconjurată de un cadru natural deosebit, pensiunea oferă turiştilor condiţii de cazare de excepţie, preparate culinare pe măsură, dar şi o recreere – ce cuprinde saună, jacuzzi, biliard, ping-pong şi altele – conform celor trei margarete la care este încadrată. Restaurantul, unul rustic şi elegant deopotrivă, este cu specific românesc, iar bucătaria acoperă un meniu bogat în preparte culinare, vă face să reveniţi ori de câte ori aveţi posibilitatea. Pensiunea are o capacitate de 20 camere – adică circa 40 – 60 de locuri -, dotate şi utilate corespunzător.
De asemenea, Casa Bucătarului are o capacitate de 100 de locuri în interior şi circa 70 de locuri în exterior, fiind posibilă organizarea de diverse evenimente. Iar dacă decideţi să alegeţi acest loc de cazare, de ştiut este faptul că activităţi de petrecere a timpului liber sunt şi acestea destule.
Peştera Vântului
Un prilej bun de a scăpa de căldură este o vizită într-o peşteră. Situată la circa 10 minute de mers pe jos de pensiunea mai sus amintită, se află Peştera Vântului. Intrarea peşterii se află în poiana Frânturii. Văzând intrarea betonată, un neştiutor nici nu bănuieşte ce se ascunde în spatele găurii din care suflă un vânt puternic. Numele peşterii nu este ales întâmplător. Se spune că la intrarea în peşteră există un curent de aer, care atinge uneori şi 50 km/oră. Această peşteră este cea mai mare peşteră din România, şi una dintre cele mai mari din Europa De Est.
Peştera Vântului a fost descoperită în anul 1957, de către Bagaméri Béla, cel care fondează Clubul Speologilor Amatori Cluj, efectuează cercetări şi devine administratorul peşterii. Cavitatea se dezvoltă pe 4 nivele: cel inferior este parcurs de un pârâu şi trei nivele fosile suprapuse, legate între ele prin puţuri. O caracteristică aparte pentru această peşteră este faptul că aceasta nu este deschisă publicul, iar accesul se face doar pe baza unei cereri către clubul amintit mai sus, însă de îndată ce o veţi vizita – accesul pentru vizitatori cuprinde o distanţă de circa 1 kilometru – veţi descoperi minunea unei peşteri.
Vadul Crişului
Zona de relaxare, căţărare şi excursii Şuncuiuş se află la aproximativ 1 kilometru de localitatea cu acelaşi nume, în defileul Crişului Repede, în munţii Pădurea Craiului. Afluentul de stânga al Crişului Repede, Valea Mişid te cheamă la o mică drumeţie într-o zonă pitorească, iar în amonte de Criş se află o peşteră. Peştera Ungurului a fost locuită în epoca neolotică, cum au dovedit materialele descoperite: ceramică pictată, lamă din piatră cioplită, câteva unelte din piatră şlefuită, sule din os pentru perforarea pieilor, şi stâlpi din lemn, care susţineau acoperişul locaşului în care au trăit. Cea mai importantă descoperire este necropola din galeria finală, unde s-au găsit vase, piese de bronz şi o mărgea din cihlimbar. Peştera este amenajată şi poate fi vizitată cu ghid. Înăuntru este amenajat un muzeu cu descoperirile arheologice găsite în aceasta peşteră. Nu departe se află peştera Vadul Crişului, cu cascada de 12 metri, formată de apele care ies din peşteră.
Zece Hotare
Tot în apropierea acestei zone se află şi localitate Zece Hotare, care conferă vizitatorilor o privelişte minunată a locului. Cei care vin în această zonă au parte de multe locuri de vis, unde pot campa, pot să se bucure de tot ce înseamnă „iarbă verde” alături de prieteni şi cei dragi. În această zonă se pot face diverse activităţi precum: căţărare, raftink, caiaking, se pot vizita mai multe peşteri şi desigur, bucura din plin de frumuseţea acestor locuri.
De ar fi vară mereu
Şi în definitiv, ce poate fi mai plăcut ca, fugind de căldura de timpul anotimpului estival, să te bucuri de răcoarea muntelui, în apropierea oraşului, trăind experienţe minunate în mijlocul naturii şi aşteptând să vină următoarea vară pentru că îţi doreşti să fie mereu vară. Dar tot ce poţi face este să te bucuri din plin de ultima lună de vară şi să încerci să explorezi cu fiecare zi, tot altceva.
De ar fi vară mereu … şi de-ar fi zile şi nopţi de vară, pline de căldură, parcă am fi mereu tot alţii. Vă dorim să evadaţi cât mai mult în această vară şi nu numai.