Posted in Zile si nopti

Şi simţi parfum de Toamnă Orădeană

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 17 -31 august 2012]

Despre Toamna Orădeană 2012

De cum se termină vară, pregătirile pentru Toamna Orădeană nu mai contenesc. Încă de la început de vară, pe ici, pe colo, încep să se anunţe cei care ne vor încânta timp de mai multe zile, în luna octombrie. Iar mai apoi, de regulă, pe 12 octombrie, încheind cu focuri de artificii, celebrăm Ziua Oraşului. Aceasta este povestea de fiecare an, la început de septembrie. Mai repede decât am crede, toamna se aşterne peste noi.

Dacă vara nu am dormit, atunci pe timp de toamnă vom celebra Toamna Orădeană. În acest an, aceasta se află la ediţia a XXI-a. Astfel, în perioada 1 – 14 octombrie, Casa de Cultura Oradea, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, principalii organizatori ai evenimentului, pregătesc diverse activităţi demne de urmărit.

Despre Toamna Orădeană

Toamna Orădeană este cel mai important festival, care are loc, în fiecare an, la Oradea, fiind evenimentul cel mai semnificativ al comunităţii locale. El devine, cu fiecare an ce trece, tot mai bogat în activităţile culturale şi nu numai.

Toamna Orădeană are loc sub forma unui festival, având caracter cultural şi se întinde pe durata a două săptămâni. Festivalul cuprinde spectacole de teatru, expoziţii, manifestări culturale şi concerte în aer liber şi în sală. „Toamna Oradeană” este un festival cultural urban, complex, modern, multicultural, caracterizat de creativitate, realizat pentru comunitate şi în strânsă legătura cu aceasta. Toamna Oradeană este formată dintr-o serie de evenimente culturale susţinute financiar şi organizate de Casa de Cultură Oradea, dar şi din evenimente create de parteneri (ONG-uri, asociaţii, alţi operatori culturali) pentru care Casa de Cultură Oradea oferă susţinere logistică, financiară sau coordonare.

La final, festivalul se încheie cu o serie de concerte în aer liber care aduc pe scena, din Parcul Independenţei, în fiecare an, voci cunoscute din muzica românească, dar şi cea internaţională. Nu lipsesc nici artiştii locali talentaţi. Dacă este să privim puţin înspre trecut, nu pot fi omişi: Alphaville, Goran Bregovic, Holograf, Proconsul, Direcţia 5, Horia Brenciu şi orchestra, VH2, Vama Veche, David Bryan, Hotel FM – câştigătorii Eurovision din acest an – şi mulţi alţii. În 2012, acestei liste li se adaugă şi alţi artişti déjà consacraţi.

Despre Toamna Orădeană 2012

Ediţia a XXI-a, care are loc în acest an, se anunţă una plină de surprize. Sau cel puţin organizatorii ne-o prezintă astfel. Toamna Orădeană 2012 aduce publicului orădean spectacole diverse, concerte live, concerte de jazz, piese de teatru, balet şi concerte dintre cele mai alese. Dintre artiştii invitaţi nu pot lipsi nume precum: Ada Milea, Grigore Lese, Victor Rebengiuc, Gabriel Dorobanţiu, Gheorghe Gheorghiu, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Bosquito, Vama, Direcţia 5, Ana Maria Georgescu şi mulţi alţii.

Dar mai mult decât atât, unul dintre lucrurile inedite din acest an, a fost concursul de creaţie având ca temă “ ORADEA: DE LA IMAGINATIE LA CREION”. Anul 2012 este, pentru Toamna Orădeană, anul în care multiculturalitatea, mix-ul de arte şi comunicarea de brand se vor uni sub o singură identitate clar definită şi transmisă coerent auditoriului de toate vârstele. Mai mult decât atât, una dintre direcţiile neconvenţionale aleasă de către organizatori a fost aceea a orientării spre artiştii grafici / designeri, precum şi spre modurile de a apela la creativitatea lor pentru ca în final să poată realiza un amplu eveniment creativ prin care să aducă offline-ul în online. Astfel, s-a născut concursul de creaţie, care a avut şi premii semnificative pentru câştigători.

Revenind însă la activităţile din acest an, doritorii pot afla programul complet al Toamnei Orădene 2012, care este deja disponibil şi poate fi accesat pe pagina web: http://toamnaoradeana.com/program/, alături de alte informaţii utile referitoare la acest eveniment, cât şi la istoricul său. De asemenea, pagina de Facebook a evenimentului, https://www.facebook.com/toamnaoradeana este accesibilă pentru alte informaţii.

În aşteptarea ei                                                   

Fără doar şi poate, Toamna Orădeană 2012 este din ce în ce mai aproape de noi. Şi se lasă aşteptată … Iar activităţile care stau la baza ei sunt accesibile oricui şi pe gustul fiecăruia. Se anunţă a fi una semnificativă, plină de surprize şi mai ales de bun gust. „A venit, a venit toamna … acoperă-mi inima cu ceva” ar spune cineva. Dar îi facem un loc în inimile noastre şi Toamnei Orădene. Pe care o aşteptăm, la fel ca în fiecare an, cu mare drag.

Şi simţi parfum de Toamnă Orădeană.

2 thoughts on “Şi simţi parfum de Toamnă Orădeană

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s