Posted in Oradea Toastmasters

Toastmasters la Oradea

[articol publicat în revista Zile și Nopți Oradea, săptămîna 12 – 26 octombrie 2012]
Sau despre public speaking si leadership

Primul lucru atunci când rosteşti „Toast”, gândul îţi fuge la acea delicatesă de dimineaţă, un toast de îţi lasă gura apă. Însă toast-ul despre care vom vorbi este unul diferit. Este mai mult decât atât. Este despre oratorie şi leadership. Despre Toastmasters. O organizaţie internaţională, care se află şi în ţara noastra şi care în Oradea îşi face simţită tot mai mult. De mai bine de 3 ani încoace. Ce înseamnă Toastmasters, dar despre clubul din Oradea, sunt câteva dintre întrebările care vor primi răspuns în cele ce urmează.

Organizaţia Toastmasters International

Organzaţia Toastmasters International (TI) este o organizaţie internaţională non-profit, care deţine cluburi afiliate în toată lumea, şi are ca scop acela de a-i ajuta pe membrii săi să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, prezentări în public şi leadership. Un club de Toastmasters este un atelier de lucru de tipul “învaţă cum se face”, în care oamenii îşi perfecţionează abilităţile lor într-o atmosferă confortabilă şi prietenoasă. De regulă, un astfel de club are între 20 şi 40 de membri, care se întrunesc săptămânal sau bilunar pentru a învăţa şi a practica tehnici de prezentare. Un lucru inedit este faptul că nu există nici un instructor de la un Club Toastmasters, întrucât membrii îşi evaluează între ei prezentările orale şi conducerea activităţilor. Acest proces de evaluare este o componentă integrantă a programului de educaţie în ansamblu.

O şedinţă, a cărei durată nu depăşeşte o oră, se împarte pe trei mari zone: prima cuprinde discursurile pregătite de “acasă” (de regulă la această secţiune sunt doi – trei vorbitori), discursuri care stau la baza unui manual, a câte 10 – 15 lecţii, în care sunt prezentaţi paşi pentru a-l pregăti temeinic. Cea de-a doua parte cuprinde discuţiile impovizart pe diverse subiecte, pregătire de cel numit Table Topics Master, iar ultima parte constă în evaluările discursurilor pregătite.

La finalul celor 10 lecţii, fiecare vorbitor dobândeşte un certificat de competenţă, a cărui recunoaştere, este una internaţională. Cu alte cuvinte, un membru al acestui club, de oriunde din lume, este un învingător. El reuşeşte orice îşi propune, întrucât el comunic[ ceea ce îşi doreşte şi astfel, el obţine ceea ce vrea, drept o consecinţă firească a modului anume de a comunica.

În ţara noastră, primul club Toastmasters a fost înființat la Timișoara, cluburi similare fiind deschise ;i la București, Cluj-Napoca, Brașov, Oradea, Iași și Brăila.

Despre clubul Toastmasters Oradea

Prezent în oraşul de pe Crişul Repede de aproape trei ani de zile, Toastmasters Oradea este un club al celor care ştiu ce vor şi vor să ştie cum pot obţine ceea ce vor în cel mai eficient mod. Toatsmasters Oradea funcţionează pe baza principiilor şi valorilor asumate personal de membri, valori promovate de către Toastmasters International – lider în „public speaking” şi „leadership”.

Ajungând aici, întreaga echipa te ajută să obţii ce vrei prin puterea exemplului, prin experienţa şi programul dedicat al toastmasterilor din toată lumea. Indiferent cât de nouă sau revoluţionară poate fi o idee, pentru a fi pusă în practică, ea trebuie comunicată şi altor oameni care trebuie să o accepte, pentru a fi considerată un succes. Să comunici convingător şi ndistructiv un punct de vedere este cea mai mare provocare a zilelor noastre.

Fiecare întâlnire aduce cu ea lucruri inedite, nu doar că îţi dezvolţi abilitatea de a vorbi în public, cât şi înveţi de la oameni care au ceva de spus, care prin experienţa lor pot să te îndrume să continui. Ai şansa să fii nu doar vorbitor – poţi să îţi pregăteşti de acasă o prezentare frumoasă sau poţi să improvizezi la faţa locului – cât şi evaluator al discursurilor, poţi să fii chiar şi evaluator general al întâlnirii sau să fii gramaticianul serii, oricum ar fi este o experienţă ce merită trăită.

Dacă sunteţi pasionaţi de acest domeniu, Toastmasters este o foarte bună modalitate de a începe de la zero, de a vă perfecţiona şi ulterior, deveni chiar experţi. În plus, este o ocazie foarte bună de a vă dezvolta abilitatea de a vorbi în public, sau mai mult decât atât de a o descoperi şi a o valorifica la maxim.

Sunt multe de spus despre această organizaţie, astfel că dacă doriţi să aflaţi despre tot ce înseamnă Toastmasters Oradea, puteţi afla pe îndelete şi pe site-ul http:// http://oradea.toastmasters.ro/, respectiv pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/OradeaToastmasters, loc unde vă sunt puse la dispoziţie nu doar răspunsuri la întrebări, ci şi discursuri déjà pregătite, în care puteţi afla modul cum au fost organizate, respective afla despre ataşamentul membrilor pentru acest club, ş ice anume îi determină să rămână în continuare în Toastmasters Oradea. Şi nu numai.

La Toastmasters nu se prăjeşte pâine, ci se învăţă arta vorbirii în public, după cum susţin însuşi componenţii acestei organizaţii. Veni, vidi, vici. Pentru a vă convinge. Pentru a învăţa. Pentru a socializa. Pentru leadership. Pentru comunicare.

Şi a început a fost cuvântul … Sau cu alte cuvinte, vorbele spuse la locul şi momentul potrivit pot face diferenţa.

One thought on “Toastmasters la Oradea

  1. Dacă sunteţi pasionaţi de acest domeniu, Toastmasters este o foarte bună modalitate de a începe de la zero, de a vă perfecţiona şi ulterior, deveni chiar experţi. În plus, este o ocazie foarte bună de a vă dezvolta abilitatea de a vorbi în public, sau mai mult decât atât de a o descoperi şi a o valorifica la maxim. Sunt multe de spus despre această organizaţie, astfel că dacă doriţi să aflaţi despre tot ce înseamnă Toastmasters Oradea, puteţi afla pe îndelete şi pe site-ul http://www.oradea.toastmasters.ro , respectiv pe pagina de Facebook: http://www.facebook.com/OradeaToastmasters , loc unde vă sunt puse la dispoziţie nu doar răspunsuri la întrebări, ci şi discursuri déjà pregătite, în care puteţi afla modul cum au fost organizate, respective afla despre ataşamentul membrilor pentru acest club, ş ice anume îi determină să rămână în continuare în Toastmasters Oradea. Şi nu numai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s