Posted in Zile si nopti

UNIFEST la Oradea

[articol publicat în revista Zile și Nopți Oradea, săptămâna 9 – 23 noiembrie 2012]

Între 12 şi 18 noiembrie, festivalul Unifest revine la Oradea

O dată cu debutul anului universitar, încep să apară tot felul de evenimente speciale pentru studenţi. Şi numai. Fiecare mijloc de noiembrie aduce, de ani buni încoace, unul dintre cele mai aşteptate şi mai longevive festivale pentru studenţi. Cu şi pentru ei.

Cunoscut sub numele de UNIFEST – Festivalul Studenţilor din România, acesta va fi găzduit, şi în acest an, în oraşul de pe Crişul Repede de către ASUO – Asociaţia Studenţilor din Universitatea din Oradea. Printre surprizele pregătite de organizatori se numără şi balul ASUO, ce va avea loc pe 14 noiembrie, unde invitaţi speciali vor fi dj-ul Nick Kamarera (cunoscut pentru piesa „Beautiful days”) alături de Alinka (Alina, fostă membră a trupei ASIA).  Aşadar, şi în acest an, în perioada 12-18 noiembrie, Oradea devine, din nou, gazdă a Unifest, festivalul care timp de o săptămână le aduce studenţilor diverse evenimente culturale şi de divertisment, la care accesul lor se face în mod gratuit pe baza legitimaţiei sau a carnetului de student.

UNIFEST. Şi povestea lui

UNIFEST este unul dintre cele mai aşteptate festivaluri studenţeşti. De regulă, debutează la mijlocul lunii noiembrie, şi se regăseşte în peste 17 centre universitare din întreaga ţară. Cu fiecare an, festivalul este mai fastuos, mai plin de evenimente culturale, sportive şi de divertisment.

„Organizarea unui festival studenţesc de amploarea UNIFEST-ului este înainte de toate un act de profundă îndrăzneală, ce presupune punerea în mişcare a unei structuri organizatorice care să funcţioneze cu cea mai mare precizie. Principala idee care stă la baza elaborării şi desfăşurării unui asemenea proiect ţine de o nouă viziune pe care mişcarea studenţească din România trebuie să o adopte pentru viitor: studenţii trebuie să se afirme în societatea românească în primul rând în plan cultural şi civic, fiind vârful de lance al unei elite intelectuale. Într-o lume mult prea dinamică, măcinată de cotidian, se simte nevoia regăsirii în cultură şi creaţie. În lumina acestei idei, UNIFEST este conceput ca un mijloc de a-i reuni pe studenţi sub tutela unor aspecte comune şi esenţiale pentru viaţa studenţească. Cultura, sportul, divertismentul, participarea la actul de creaţie artistică şi de întrecere sportivă, participarea la dezbaterile publice cu privire la marile probleme cu care se confruntă societatea românească acum şi în perspectivă, cooptarea studenţilor la elaborarea de decizii privind aceste probleme, toate acestea motivează în cel mai înalt grad participarea studenţilor la un festival dedicat lor în întregime: UNIFEST – Festivalul Studenţilor din România. Festivalul este organizat de către studenţi şi pentru studenţi, spiritul studenţesc fiind principalul element care va sta la baza atât a organizării, cât şi a participării publicului la acest eveniment” – susţin organizatorii.

Sloganul dedicat festivalului nu este unul ales la întâmplare. Prin  „distracţie gratis, nu degeaba” – şi-a relevat, de-a lungul timpului, latura sa educativă. Şi s-a tot extins. Ajungând să fie preluat de tot mai multe oraşe din ţara noastră. Aşadar, concomitent, în perioada 12 – 20 noiembrie 2012, Unifest va fi prezent în: Bucureşti, Arad, Baia Mare, Braşov, Constanţa, Craiova, Cluj Napoca, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş, Târgovişte şi Timişoara.

UNIFEST de Oradea 

La fel ca în anii precedenţi, festivalul Unifest poposeşte şi la Oradea, iar gazdă îi va fiorganizaţia locală ASUO. În mod firesc, va aduce în prim plan: manifestări culturale, piese de teatru întreceri sportive şi activităţi de divertisment, baluri şi petreceri, şi, la toate acestea, studenţii vor avea parte de acces GRATUIT pe baza carnetului sau a legitimaţiei de student. Şi toate acestea de-a lungul unei săptămâni. Adică între 12 – 20 noiembrie 2012.

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din programul local va fi balul ASUO, dar mai ales concertul dj-ului Nick Kamarera alături de Alinka (Alina de la ex. ASIA).

Programul manifestărilor locale dedicate Unifest poate fi găsit şi pe pagina web a ASUO: http://www.asuo.ro/, cât şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/asuooradea.

Dacă este să aruncăm o privire în trecut, Unifestul orădean i-a mai avut ca invitaţi pe: Puya (2011), Alex Velea (2010), Andreea Bănică şi David Bryan (2009), David Deejay (2008), Cristina Rus şi Akcent (2007), Fly Project (2006), Spitalul de Urgenţă şi Harry Tavitian (2004). În plus, nu vor fi uitate sălile pline la teatru şi la cinema, trainingurile şi seminariile pe diverse teme, întrecerile sportive şi toate celelalte evenimente la care studenţii din Universitatea din Oradea au avut acces GRATUIT.

Toate ca toate, dar cel mai important lucru este că Unifest chiar dacă se va termina şi în acest an, povestea lui continuă. Pentru că fiind un festival creat cu şi de către studenţi, acesta va trăi veşnic. Fiindcă UNIFEST nu moare niciodată şi este mereu alături de ei, studenţii, dainuinând chiar şi în sufletele celor care încă mai tânjesc la anii de facultate. Să aveţi parte de zile şi nopţi de magie unifestică!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s