Posted in Zile si nopti

Vino şi tu la Habar-n-am ca să ai habar de cultură

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 18 – 30 ianuarie 2013]

Sau zile şi nopţi pline de tinereţe

YoutuhBankŞi a mai trecut încă un an. Lăsând în urma lui tot felul de amintiri. Diverse şi variate. Şi un an nou i-a luat locul. Cu speranţe de mai bine şi cu multe alte gânduri. Iar oraşul nostru cel drag, Oradea, s-a lepădat de hainele-i de sărbătoare, de brăduţi, de ghirlande şi de alte luminiţe, purtând acum o nouă mantie şi fiind gata să îl primească pe 2013. Să o ia de la început. La fel ca noi toţi. După mese îmbelşugate şi sărbători de iarnă şi alte onomastici, o luăm de la capăt într-un an nou. Cu noi manifestări, evenimente şi multe clipe magice.

Aşa cum ne-am obişnuit deja, fiecare an aduce un suflu nou pentru oraşul de pe Crişul Repede. Au loc tot mai multe evenimente culturale, sportive şi de divertisment, conferind tot mai mult ideea că devine un oraş care simte. Cu adevărat. Şi să ne bucurăm, mai apoi, de zile şi nopţi pline de tinereţe.

Vino şi tu la Habar-n-am ca să ai habar de cultură

Unul dintre evenimentele de seamă de început de an este numit „Vino şi tu la Habar-n-am ca să ai habar de cultură” şi este organizat de către YouthBank Oradea, urmând a se desfăşura sâmbătă, 19 ianuarie, ora 18:00, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, Arlus, situată lângă Piaţa Ferdinand.

Este un eveniment cultural, la care accesul se face pe bază de bilet – costul unui bilet fiind 15 lei, – iar banii vor fi donaţi în scopuri caritabile. În cadrul acesti manifestări – a cărei durată este estimată la 4 ore, vor fi invitaţi de seamă precum: Corul de clopoţei “Hosana”, scriitorii Florin Ardelean şi Graţian Lascu, precum şi membri ai clubului Toastmasters Oradea – locul în care se îmbină perfect comunicarea cu leadershipul –care vor susţine o şedinţă demonstrativă. Totodată, programul va cuprinde piesa de teatru “IONA”, cât şi un duet instrumental, muzică folk, dar şi dans contemporan.

Despre Youth Bank

YouthBank este un program de educaţie non-formală destinat liceenilor. Programul a fost lansat în România în 2006, iar în prezent este implementat în 11 comunităţi din ţară.

Cu alte cuvinte, programul YouthBank încurajează responsabilizarea tinerilor, iniţiativa civică şi contribuie la dezvoltarea comportamentului filantropic al acestora. Programul este administrat de către un grup de adolescenţi selectaţi şi instruiţi în acest scop, şi urmăreşte: constituirea, promovarea şi administrarea transparentă a unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceenii din 11 oraşe din România: Alba Iulia, Baraolt, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timişoara şi Târgu Mureş. Mai multe informaţii despre proiectul la nivel naţional, pot fi găsite şi la adresa web: http://www.youthbankromania.ro.

Despre Youth Bank Oradea

Prezent şi la Oradea, YouthBank doreşte să ajute cât mai mulţi tineri orădeni, astfel că conform spuselor lor: „YouthBank înseamnă în primul rând dezvoltare personală. Programul ne ajută să ne dezvoltăm abilitățile de comunicare, de negociere și de persuasiune, dar și să ne descoperim abilități noi. Învățăm să lucrăm în echipă, să ne distribuim sarcinile în funcție de abilitățile fiecăruia și să ne îndeplinim scopul nostru comun: acela de a strânge fonduri pentru finanțarea proiectelor viitoare propuse de ceilalți liceeni orădeni. Până acum am învățat să lucrăm în echipă, să facem o prezentare în fața unor oameni, să abordăm telefonic o companie, să mergem în întalniri la companii în scopul obținerii sponsorizărilor. Sunt foarte încântată de tot ceea ce înseamnă YouthBank și sunt sigură că tot ceea ce am învățat și voi învăța aici îmi va folosi în viață!”

Coordonat la nivel local de Fundaţia Comunitara Oradea, YouthBank este un program al Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare, coordonatorul naţional al programului şi finanţat de diverse bănci. Pentru următoarea perioada, printre activităţile desfăşurate se numără: concursuri de proiecte – din fondul creat de echipa YouthBank vor fi finanţate proiecte cu impact în comunitate, implementare proiecte – proiectele finanţate vor fi implementate, rapoartea şi evaluarea acestora.

În Oradea, coordonator al Youth Bank este Daciana Deac, iar cei care doresc că afle mai multe informaţii despre acest inedit proiect, pot afla accesând: http://www.oradea.youthbankromania.ro/

Zile şi nopţi pline de tinereţe

Putem şi noi contribui pentru a-i creşte pe tinerii din oraşul nostru. Iar YouthBank este una dintre aceste şanse. Să îi ajutăm să se dezvolte atât personal, cât şi profesional, întrucât proiectul va continua pâna la mijlocul acestui an, urmând ca din octombrie să facă loc unei noi ediţii.

Dar, în definitiv, fie că este vorba despre YouthBank sau oricare alt proiect local adresat tinerilor, să nu uităm nicicând să le oferim un sprijin. Pentru ca mai apoi, să ne bucurăm, din plin şi pentru totdeauna, de zile şi nopţi pline de tinereţe!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s