[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, 15 – 28 martie 2013]
O adevărată capitală verde a ţării
De foarte multe ori – poate şi pentru că suntem mereu într-o continuă alertă, apăsaţi de tot felul de griji zilnice – uităm să redescoperim frumuseţea lucrurilor mărunte. Renunţăm, de foarte multe ori, la pasiunile vechi, priorizitând astfel alte probleme. Însă, de cele mai multe ori, chiar şi o banală plimbare poate fi un lucru plin de farmec. Într-o zi de sâmbătă dimineaţă, când, în aparenţă, am scăpat de stresul din timpul săptămânii sau chiar într-o duminică liniştită, o ieşire în aerul liber ar putea fi o adevărată minune. Ne dăm seamă că preocupaţi mereu de grijile materiale, omitem să urmărim alte lucruri care contează de fapt. Aşadar, într-o dimineaţă de primăvară, devreme, pe când lumea încă nu a ieşit din casă, într-o promenadă pe Corso, redescoperim atâtea şi atâtea locuri frumoase şi nu numai, Oradea este mai frumoasă, parcă, cu fiecar zi. Şi eşti surprins să remarci puncte de atracţie, care, cu alte ocazii îţi scăpau. Deşi mereu acelaşi, de atâţia şi atâţia ani, oraşul de pe Crişul Repede este de fiecare dată, cu fiecare (re)descoperire, tot altul.
Oradea, oraşul de pe Crişul Repede
Oradea, mai demult cunoscută cu numele de Oradea Mare, aflat în partea vestică a ţării noastre, este și cel mai important oraș din regiunea istorică Crişana. De secole de-a rândul, Oradea a reprezentat un punct important de referință pentru zonă, fiind cel mai important centru cultural și comercial. În Evul Mediu, în Cetatea Oradiei există un observator astronomic, primul în Europa. Drept urmare, meridianul de 00 trecea prin Oradea.
Oradea noastră combină o amplasare şi un climat bun cu arhitectură barocă din epoca Romanticului, cu întrepătrundere între culturile română şi maghiară. Urbea a oscilat între apartenenţa la România şi cea la Ungaria, ambele culturi apărute în oraş dând un şarm special şi un amestec plăcut de arhitectură. De fiecare dată, cu fiecare început de an, dar şi de anotimp, Oradea pare diferită, deşi este tot oraşul nostru pe care îl ştim de atâţia ani. Cu toate acestea, primăvără pare să îi releve şi mai mult frumuseţea-i, redescoperind-o şi parcă fascinându-ne cu fiecare promenadă.
Punctele de atracţie ale oraşului de pe Crişul Repede
Printre principalele atracţii turistice ale oraşului Oradea se numără: clădiri monumente istorice şi de arhitectură, construite în stiluri precum: Renaştere (Cetatea Oradea), Baroc (Basilica Minor – Catedrala romano-catolică „Înălţarea Fecioarei Maria”, Palatul Episcopal, „Şirul Canonicilor”, Biserica cu Lună, Biserica Sfântul Ladislau, Biserica Sfântul Nicolae, Cazarma Husarilor, Biserica roman-catolică din Cetate…), Romantic (Spitalul Orăşenesc, Ansamblul Ursulinelor), Secession (Complexul „Vulturul Negru”, Casa Adorjan I şi II, Casa Poynar, Hotel Astoria (Palatul Sztarill), Hotel Transilvania, Palatul Ulman, Palatul Stern, Palatul Moskovits, Palatul Apollo), Clasic (Complexul Capucinilor), Eclectic (Teatrul de Stat, Clădirea Bazarului, Clădirea Primăriei, Palatul Finanţelor, Gara Oradea, Palatul Rimanoczy Kalman senior, Hotel Rimanoczy, Palatul Casei Centrale de economii.
Probabil una din cele mai marcante atracţii ale oraşului este Teatrul Regina Maria. Restaurat de puţin timp, clădirea teatrului este una dintre cele mai însemnate edificii de patrimoniu din Oradea. Proiectul a fost întocmit de renumita firmă de arhitecți Fellner și Helmer din Viena, iar realizarea lui, care a durat doar 15 luni – din 10 iulie 1899 până în 15 octombrie 1900 -, s-a derulat sub asistența arhitecților orădeni Rimanoczy Kalman, Guttmann Jozsef și Rendes Vilmos.
Printre aceste monumente grandioase, de o valoare inestimabilă, care încântă ochiul, îşi fac loc, tot mai mult, ceainării, cafenele, restaurante şi terase cochete, gata să îi întâmpine pe cei dornici de delectare. Oradea, nu doar încântătoare, ci şi primitoare, este gazda şi multor evenimente culturale locale sau chiar naţionale şi devine tot mai mult unul dintre cele mai căutate oraşe din ţară. Oradea are multe motive de mândrie, cu atât mai mult cu cât în 2011, în mod cât se poate de festiv, şi-a adjudecat titlul de „Capitală verde a României”, graţie multelor spaţii verzi de care are parte.
În final, orişicum ar fi schimbările, ele sunt binevenite, dar cel mai important lucru este să redescoperim bucuria din lucrurile mărunte, în oraşul nostru drag de pe malul Crişului Repede.
Aşadar, dacă nu am făcut-o până acum să redescoperim Oradea! Pentru că, în aparenţă, deşi ea este mereu aceeaşi, este, în fapt, de fiecare dată, alta.