Posted in Cugetari, Uncategorized

În vremea coronavirusului, în vreme de ieșit afară, noi stăm acasă

– “Vine sfărștul lumii!” – îmi spuse doamna de la caseria magazinului Penny Ioșia Oradea.

imagineIar eu confirmam, dând din cap, plină de supărare, de frustrare, de neînțelegere. Era plin de lume, dimineața la 9, azi dimineață. De regulă, noi mergem sâmbătă la Penny și numărul oamenilor este redus spre minim. Azi însă depășea orice așteptare. La Lidl în parcare, nici nu aveai loc să arunci un ac.

Poate că omenirea avea nevoie de o astfel de zguduire, pentru că poate rutina noastră se transformase în monotonie. Poate că aveam nevoie să ne reorganizăm prioritățile. Să ne petrecem mai mult timp cu familia, în casă, să ne amintim cum este să ne bucurăm de micile plăceri ale vieții. Să ne reorganizăm și să curățăm casa, sa mâncăm mai cumpătat și să nu mai facem risipă inutilă. Cu alte cuvinte, să ne reorganizăm viața, dar și munca la serviciu. Să devenim mai responsabili indiferent că lucrăm de acasă sau de la birou, să fim mai altruiști și mai empatici. Să ajutăm la rândul nostru pe cei în nevoie. Și cel mai important să stăm acasă. Măcar până trece valul.

Atunci când răul se întâmplă în lume, acolo departe, în China, Iran, Italia sau cine mai știe unde, noi, românii, privim, ne iumim, și mergem mai departe. Fără să ne gândim că răul ajunge și la noi. Iar atunci când ajunge, în loc să ne ferim, ne punem în pericol și mai mare. Am fost șocată să văd azi atâtă lume în vârstă plimbându-se nestigherită pe afară sau golind magazinele. Dacă nu ar fi trebuit să iau câte ceva de-ale gurii, cu siguranță nu aș fi crezut ce vedeam în imagini, rafturi goale … ca și cum Apocalipsa este mai aproape decât credem.

Când au anunțat că vor închide școlile și grădinițele, am plâns. La 3 zile după decizie, sunt mai liniștită, am înțeles apoi că este o măsură foarte bună de prevenție. Apoi, treptat, instituții, localuri au anunțat întreruperea activității pe o perioadă limitată de timp. Priveam cum în țară apar cazuri și încă mai respiram ușurați că în Oradea, nu avem cazuri. Până ieri, iar de atunci …

Viața și lumea este plină de surprize. Uneori, ne trezim la realitate abia atunci când ne lovește ceva și ne pune pe gânduri, ne schimbă percepția asupra vieții, asupra a tot. Și poate acesta este încă un motiv.

Să fim sănătoși e cel mai important, că restul le rezolvăm pe toate.

One thought on “În vremea coronavirusului, în vreme de ieșit afară, noi stăm acasă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s