Posted in Cugetari

10 concluzii ale primelor 10 zile de carantină

Sigur că perioada aceasta, cel puțin interesantă  și tristă prin care trecem, lasă multe urmări asupra noastră, atât la nivel mondial, național, dar mai ales personal.

Afectați de amploarea evenimentelor, oamenii se roagă unii pe alții să nu iasă din casă, ci să rămână izolați pentru că doar astfel se stopează efectul răspândirii coronavirusului. Și fiindcă noi suntem ascultători, suntem deja de zile bune în casă (ieșim doar pentru strictul necesar). Noroc mare, însă, că avem ce face și timpul trece bine. Astfel că în aceste zile am tras câteva concluzii vizavi de primele zile de carantină:

 1. Lucrul remote, între productivitate și lipsa colegilor
  • Pentru că, Doamne ajută!, avem norocul să lucrăm de acasă, am observat că timpul de lucru este mult mai mare decât dacă am fi în birou. Fiind acasă începi dis-de-dimineață – căci timpul cu pregătirea pentru lucru și drumul efectiv până la lucru se diminuează simțitor – și termini mai târziu. Dar, este foarte bine și așa!
  • Totuși lipsa colegilor se simte. Însă grație tehnologiei, ne putem auzi și vedea via aplicaților specializate. Trecem și peste hopul acesta!
 2. Stăm mai mult cu familia
  • În mod cert, în tot răul este și un bine. Faptul că stai mult mai mult cu familia decât în mod obișnuit este un lucru fantastic. Raisei îi lipsește grădinița, dar încercăm zi de zi să găsim activități diverse și variate. Va trece și perioada asta și vin altele.
 3. Puzzle-uri cât pentru o viață
  • PuzzleFiindcă petrecem – ceea ce numesc unii “Quality time” – mult cu familia, puzzle-urile au devenit foarte atractive. Astfel că în aceste zile am făcut atâtea puzzle-uri cât nu am făcut toată viața.
 4. Casa este mult mai curată
  • Dacă tot vine Paștele, și tot avem atât de mult timp, zilnic câte un colțișor de casă este mai curat, mai îngrijit. Avem grijă să nu mai păstrăm lucrurile inutile și să păstrăm armonia în casă. Chiar și balconul l-am redecorat cu flori colorate în ghiveci, în așteptarea primăverii. Nu e ușor întotdeauna să îți păstrezi calmul când urmărești tot ce este în jurul tău, dar știi că doar optimismul te poate ajuta să treci și peste gândurile mai puțin bune.
 5. Aruncăm lucrurile care nu ne mai sunt utile sau le donăm în scop caritabil
  • Fiindcă suntem în proces de curățenie generală, aruncăm lucrurile care nu ne mai sunt utile. Ori dacă sunt încă în bune condiții și pot fi date altora, facem și asta. Însă, recomand și mai tare ca în cazul în care aveți lucruri bune, care ar putea fi date sau donate, să apelați la grupul de Facebook Licitații pentru Noel, unde se strâng bănuți pentru cazul lui. Citiți mai multe despre el, aici.
 6. Ne îmbunătățim abilitățile de bucărit
  • orezÎn mod clar, stând acasă ne gătim mai mult și facem tot felul de preparate. Mergem o dată pe săptâmănă să ne luăm cele necesare pentru săptămâna ce vine. Nu ne umplem nici frigiderul sau congelatorul până la refuz. Oricum știm că nimic nu durează o veșnicie, si nu are rost să se strice mâncarea.
  • Mai ales că acum, mai mult ca niciodată, mâncarea mai veche o reciclăm. Spre exemplu am găsit 2 metode faine pentru a recicla pâinea uscată, fie a o face pesmet, fie a o reface din nou caldă și proaspătă. Sau când ai mai multe adunate prin frigider, o pizza sau o shaorma sunt tare binevenite. Nu mai aruncăm mâncarea.
  • Vom sprijini însă și business-urile locale, ne-am propus ca măcar o dată pe săptămână să comandăm de la un restaurant local. Ei au nevoie de noi, așa cum și noi avem nevoie de ei.
 7. Ne mutăm în online la Oradea Toastmasters
  • La 7 ani după chartarea Oradea Toastmasters, a venit momentul mutării în online. Astfel că miercurea trecută, am participat și la prima ședință online via Zoom (o nouă aplicație pe care o învăț, folosită pentru comunicarea online). M-am bucurat să revin la ședință (cu codița după mine) după mulți ani în care nu am mai reușit să particip. Știm că acesta este doar începutul erei online la clubul de comunicare și leadership.
 8. Ne uităm la teatru online pentru mari și mici
 9. Facem tururi virtuale prin muzeele online
  • Vreau să fac în zilele ce vin niște tururi virtuale prin marile muzee din România și din străinătate. Aici găsim o listă impresionantă de muzee care dau această ocazie. Aștept ziua în care o voi putea face și live.
 10. Medităm mai mult
  • Și nu în ultimul rând, meditez mai mult. Mă gândesc la toate lucrurile importante, dar și mai puțin importante din viață. La ce contează de fapt, și ce nu. La toată graba zilnică ce este compensată acum de un timp calm și liniștit. La cum se oprește lumea, pentru ca Planeta să respire și ea în sfârșit. Ne- tras prea multe semnale de alarmă de-a lungul timpului, pe care le-am tot ignorat. Iar acum e timpul ei.

Știu că acestea sunt doar primele concluzii ale unei perioade ce se va mai prelungi, însă doar de noi depinde cât va dura. Probabil că doar atunci când Armata va intra pe străzi (modelul Italiei, ieri) ne vom liniști și vom opri această circulație a virusului. Mă bucur totuși că suntem mulți care înțelegem situația și ne auto-izolăm, pentru că știm că e doar o perioadă.

Aș minți să spun că nu mi-e frică, dar mai tare decât de acest virus, mi-e frică de consecințele sale, spre exemplu de criza economică și de tot ce va rezulta din ea. Iar criza din 2008 – prima din calitatea mea de angajat – am resimțit-o pe deplin pe proprie piele.

Tot ceea pot spune este că doar speranța și gândurile pozitive ne pot ajuta să trecem peste toate. Asta pe lângă celebra “Stai acasă”. Aștept cu nerăbdare ziua în care lucrurile vor deveni normale, și să văd cum va arăta lumea peste un an, cel puțin.

 

2 thoughts on “10 concluzii ale primelor 10 zile de carantină

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s