Posted in Interviuri, Oameni deosebiti

Ionuț Breb: “Cred că generației mele i-a fost facută cadou această perioadă, pentru a putea dezvolta un gram de empatie pentru înaintașii noștri.”

Ionuț Breb este Vicepreședintele Clubului de oratorie și leadership Smedley Toastmasters, primul club de acest tip din lume. A fost de asemenea și președintele clubului Oradea Toastmasters între 2013-2014. Este o persoană foarte ambițioasă, cu abilități de leadership și de comunicare extrem de bine dezvoltate. Discursurile lui te captează de la început până la final. Eu îl cunosc de mulți ani, de pe vremea când eram membru Oradea Toastmasters și sunt tare bucuroasă că a acceptat provocarea de a ne împărtăși ideile și gândurile lui vizavi de această perioadă și nu numai.

Ionuț, au trecut aproape7 săptâmăni de carantinare, te rog sa ne impartasesti câteva idei:

  • Ce ai învățat nou în această perioadă, ce ai redescoperit?

Înainte de toate, dă-mi voie să-ți multumesc pentru invitația de a împărtăși câteva gânduri în rânduri. Proiectul tău merită toată lauda și cât mai mulți cititori!

Au trecut într-adevar câteva săptămâni bune și uitându-mă în urmă, cred că au fost printre cele mai ciudate săptămâni din viața de adult. De ce? Deoarece nu am mai trecut niciodată prin vremuri de constrângeri ale libertății de mișcare. Cred că generației mele i-a fost facută cadou această perioadă, pentru a putea dezvolta un gram de empatie pentru înaintașii noștri.

Ce am învățat nou? Că pentru o viată plină de fericire nu-i nevoie de mult. E suficient un colț de casă, un colț de pâine și două ființe dragi pentru a crea un colț de rai.

Am redescoperit importanța autenticității în relații, capacitatea de a săpa adânc în subiecte comune, exercițiul împletirii visurilor personale pentru a creiona viitorul familiei.

Am fructificat de asemenea utilitatea tehnologiei, abilitatea de a-mi face 95% din muncă de acasă, de a mă conecta cu colegi de pe tot globul si de a crea noi relații. Recent am cunoscut în context semi profesional o persoană din insula Curacao, care este undeva în Caraibe și am primit invitația de a călători acolo împreună cu Laura și prichindelul William cu următoarea ocazie.

Lista lucrurilor învățate este lungă, deoarece am citit ceva mai mult, am petrecut mai mult timp în studiul domeniului meu de interes și în general am putut avea momente esențiale de reflecție.

  • Ce îți lipseste din viata de dinainte de pandemie? acea viață despre care spuneam că este cea normală. Cum se împacă viața de familie și cea profesională într-un singur loc?

Nu sunt diferit față de restul semenilor cărora le lipsește la fel de mult, libertatea de mișcare. Sunt de felul meu ceva mai spontan, iar călătoriile spontane sunt ceva normal în familia noastră. Pe când eram încă in California, ajungeam acasă de la birou, ori pur și simplu spontan, o intrebam pe Laura unde dorește să își petreacă  timpul liber, aveam câteva clipe de deliberare, luam o decizie, puneam adresa in gps, și porneam la drum.  Dacă printre cititorii tăi se numără și persoane din SUA, ori persoane ce vor călători acolo și au nevoie de îndrumare în ceea ce privește puncte de atracție, atunci le fac un cadou: www.onlyinyourstate.com este probabil unul dintre website-urile mele preferate deoarece oferă liste de locuri minunate din fiecare stat al USA. Avem unul asemănător pentru România? Dacă da, vă rog postați în sectiunea de comentarii.

Îmi lipsesc oamenii, strângerile călduroase de mână și toate activitățile ce implică interacțiunea socială, umană, personală.

Viața profesională acasă e o provocare, dar având în vedere că programul meu de lucru este dupa fusul orar Californian, mă închid în birou seara, dupa ce activitatea casei s-a stins, și rămân acolo pănă târziu după miezul noptii.

  • Spuneai la un moment dat că tinzi spre o libertate/independență, și pare că în aceste timpuri șă îți fi fost realizată dorința. Independența aceasta se referă la faptul că ai mutat mult din activitatea ta în online și e mai ușor să ții legătura cu oameni din toată lumea. Cum a afectat această perioadă impactul asupra legăturii umane ? Cum a fost făcută trecerea ?

Pentru independență lucrăm în fiecare zi, independență pe toate planurile. Independență față de biroul de muncă da, am atins-o automat prin izolarea impusă și respectată de noi. În acest timp am și clarificat planurile de viitor cu privire la timpul meu în birou. Lucrez în departamentul financiar al unui grup de companii, iar materia primă pentru o muncă eficientă sunt datele financiare, iar acestea sunt accesibile ușor, online.

Vorbesc zilnic cu colegii mei și cred că facem o treabă bună cu toții. Învățăm sau ne reamintim în această perioadă una dintre calitățile noastre deosebite: suntem adaptabili.

  • E clar că lucrurile se vor face diferit și în această perioadă și după. Cum crezi că se vor transforma comunicarea și leadershipul în anii ce vin?

Nu știu cum se vor transforma, însă știu cum îmi doresc să evolueze atât comunicarea, cât și aspecte din leadership.

Îmi doresc să comunicăm cu folos, cu inteligență atât intelectuală, cât și emoțională, să fim mai succinți dar mai profunzi. Să fim mai pozitivi în comunicare și mai convingători, cu mai multă încredere de sine. Îmi doresc să nu mai luăm prea ușor atenția celorlalți când ei ne-o oferă neîntrerupt, dar nici să nu abuzăm de ea.

În ceea ce privește leadershipul, îmi doresc să văd lideri care știu să se pregătească pe timp de liniște pentru momente furtunoase precum cele pe care le traversăm. Ca lider, când planifici în mijlocul furtunii, este cam târziu. Furtunile sunt previzibile, de cele mai multe ori.

  • Câteva gânduri pentru cititori /prieteni/orădeni/membrii clubului 😊

Continuați să fiți în preajma oamenilor de calitate, așa precum Alina. Îndrăzniți să creați lucruri noi, nemaivăzute și să nu vi se piardă inima când eșecul bate la ușă, el nu este final, și adesea nici opțional. J

Oradea este frumoasă pentru că oamenii ei o fac așa!

One thought on “Ionuț Breb: “Cred că generației mele i-a fost facută cadou această perioadă, pentru a putea dezvolta un gram de empatie pentru înaintașii noștri.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s