Posted in Oameni deosebiti

Gala Comunității Bihorene 2023

Fundația Comunitară Oradea a organizat miercuri, 13 decembrie, Gala Comunității
Bihorene, evenimentul în cadrul căruia au fost premiați oameni din comunitate, precum și acțiunile celor care transformă județul într-unul mai bun. Aflat la ediția a XI-a, evenimentul a strâns în sala Teatrului Regina Maria mai bine de 450 de participanți care au celebrat comunitatea bihoreană și s-au lăsat inspirați de cei 7 speakeri de renume care au urcat pe scenă: Alina Păduraru, Adrian Nartea, Barbara Promberger, Mihai Maci, Dan Oros, Tudor Giurgiu și Valeriu Nicolae. Gazda evenimentului a fost Bogdan Bob Rădulescu.

Fundația Comunitară Oradea a venit cu un nou format al evenimentului consacrat pentru a permite accesul tuturor celor care își doresc să participe la celebrarea binelui din comunitate.

Timp de o lună, publicul bihorean a avut ocazia să își exprime aprecierea față de oamenii și proiectele cu impact major în comunitatea bihoreană. ONG-ul a înregistrat peste 1600 de nominalizări făcute de bihoreni. Acestea au fost jurizate de consiliul director al Fundației pentru ca în cadrul Galei să fie desemnați câștigătorii fiecărei categorii.

Tema evenimentului a fost „Reimagine”, iar intenția organizatorului a fost să ofere exemple de implicare prin oamenii premiați, și totodată să inspire publicul prin discursurile celor 7 speakeri care au vorbit despre cum s-au reinventat în parcursul lor profesional.

Jurnalist Recorder, Alina Păduraru a vorbit despre evoluția redacției pornind de la
începuturile modeste. Spune că atât ea, cât și colegii ei s-au reimaginat cu fiecare plus pe care l-au adus în a explica România și felul în care funcționează. Așa au apărut subiectele sistemice. Alina a motivat dorința de a face jurnalism de investigație spunând că e o datorie față de publicul care are nevoie ca adevărul să fie cercetat. La finalul discursului a anunțat câștigătorul premiului ONG-ul anului, Asociația Caravana cu medici Bihor. ONG-ul este format dintr-o echipă de rezidenți și studenți entuziaști care în anul 2023 a oferit asistență medicală în zonele defavorizate din județul Bihor. Peste 1.000 de persoane au beneficiat de servicii medicale gratuite. Pe lângă componenta medicală, au contribuit și la educarea comunităților defavorizate prin cursuri de prim ajutor.

Actorul Adrian Nartea s-a reimaginat în urmă cu 7 ani, atunci când a fost nevoit să depășească probleme de sănătate. Motivația lui de a persevera pe plan personal și profesional a fost și este în continuare familia. A încurajat publicul să iasă din zona de confort, spunând că e singura modalitate prin care oamenii pot evolua. La finele discursului său, actorul a anunțat și chemat în scenă câștigătorul premiului Echipa anului, Asociația „Avram Iancu” Beiuș. Aceasta a facilitat tratamente pentru mai mulți copii cu probleme de sănătate și au organizat o sumedenie de activități de strângere de fonduri. Au venit în sprijinul celor vârstnici și au colectat și trimis ajutoare Căminului de bătrâni din Dumbrava în repetate rânduri. Sunt renumiți pentru că au creat o comunitate de oameni implicați, la fel ca ei. Co-fondatoarea și directorul executiv al Fundației Conservation Carpathia, Barbara Promberger a descris parcursul de creare a Parcului Național Munții Făgăraș. Barbara a venit în România în 1993 pentru un proiect de cercetare a lupilor. S-a îndrăgostit de natura țării și a rămas pentru a face accesibilă natura din România și pentru a o proteja. La finalul discursului său, împreună cu Bob Rădulescu, au anunțat categoria Proiectul anului și au chemat câștigătorul în scenă, Serviciul de Ambulanță Vincențian pentru Copii. Câștigătorii sunt o echipă formată în totalitate din voluntari care își dedică timpul liber pentru a veni în sprijinul
părinților cu posibilități materiale limitate în asigurarea transportului medical specializat. Fac eforturi mari pentru a ajuta copii bolnavi în mod gratuit.

Președintele Fundației Comunitare Oradea, Sorin Constantin, vicepreședintele Luminița Popa și președintele executiv, Cătălin Popa au recunoscut pe scenă implicarea tinerilor voluntari din programul Youth Community al ONG-ului organizator. 4 tineri reprezentanți ai voluntarilor au fost premiați pentru dedicarea lor și sprijinul acordat în organizarea Galei. Au fost aplaudați Maria Lazăr, Casian Balș, Lavinia Henea și Briana Pintea. Reprezentanții consiliului director al Fundației au oferit și premiul Voluntarul anului domnului Viorel Pașca. Acesta conduce Căminul de bătrâni din Dumbrava, dar a activat în mod voluntar atunci când a ajutat sute de oameni fără venituri. A venit în sprijinul unor vârstnici neajutorați din Bihor și nu numai, prin a le oferi azil și hrană în cadrul căminului.

Momente artistice au completat Gala Comunității Bihorene. Publicul s-a bucurat de o
interpretare la tobe africane pusă în scenă de Andrei Cozma și membri din cercul de tobe pe care îl coordonează și pe care îl oferă publicului gratuit în cadrul Comuniteca (hub-ul Fundației Comunitare Oradea). Două tinere interprete, Ana Rotar și Briana Magdaș au încântat auzul participanților prin alte două momente muzicale. Ambele sunt eleve la Școala de Arte „Francisc Hubic”.

Filosof și lector la Universitatea din Oradea, Mihai Maci a vorbit pe scena teatrului despre înțelegere și despre ce poate face un adult sau un cadru didactic pentru a avea o conexiune mai bună cu tânăra generație. A îndemnat publicul să fie prezent în relația adult-copil, să păstreze dialogul deschis și să încurajeze curiozitatea tinerilor. Alături de moderatorul Bob Rădulescu a anunțat-o pe Maria Donca drept câștigătoare a premiului Promotor al excelenței școlare. Din motive personale, Maria Donca nu a reușit să fie prezentă la Gala Comunității Bihorene. Aceasta este profesor pentru învățământul primar și doctor în istorie, care conform nominalizărilor și-a dedicat viața catedrei. A reușit să trezească interesul elevilor săi prin predarea într-o manieră interdisciplinară.

CEO-ul companiei bihorene Creatopy, Dan Oros a fost următorul speaker menit să inspire publicul prin exemplul său. L-a impresionat prin parcursul profesional în jurul căruia și-a construit discursul. A vorbit despre ce a însemnat să conducă echipa de marketing a Google și YouTube România și despre dorința de a se întoarce în comunitatea bihoreană și de a contribui la dezvoltarea ei. După încheierea discursului, Dan a anunțat câștigătorul premiului Excelența în meserie și a invitat-o în scenă pe Maria Veridiana Ghiurca. Aceasta este un psihoterapeut și psiholog format în universități de prestigiu din străinătate și din țară, care consiliază elevi și tineri în a se orienta în carieră prin intermediul Centrului de Consiliere, Orientare în Carieră și Formare Profesională de la Liceul „Don Orione”.
Un alt exemplu demn de urmat a urcat pe scena Galei Comunității Bihorene. Acesta a fost regizorul și președintele TIFF, Tudor Giurgiu. A vorbit despre cum a vrut să plece din țară pentru a-și face cariera de regizor, ba chiar a fost îndemnat de oameni din domeniu să facă acest pas. Spune că determinarea de a persevera a fost motivată de frica de monotonie.
Regizorul a împărtășit publicului despre începuturile TIFF și despre cum a reușit împreună cu echipa lui să îl reinventeze și să îl organizeze chiar și în pandemie. La final de discurs, a invitat-o în scenă pe câștigătoarea premiului Promotor al culturii și artei, pe artista Roxana Netea, cunoscută pentru felul în care promovează arta stradală și simbolurile reprezentative ale orașului Oradea. Roxana a primit acest premiu datorită felului în care a făcut cultura și arta mai accesibile prin picturi murale ca Mozaic Citadin din Parcul Libertății, Dream Big din parcarea Brătianu sau Anotimpurile Art Nouveau din parcarea Tudor Vladimirescu.

Activistul societal și fondatorul Asociației „Casa bună”, Valeriu Nicolae a fost ultimul
speaker care a inspirat publicul Galei prin parcursul său profesional. A vorbit despre tranziția de la o carieră în IT la înființarea unui ONG. Valeriu a descris și momentul în care a luat decizia de a întemeia Asociația „Casa bună”. A participat la o conferință la care a adunat mâncarea rămasă pentru a combate risipa alimentară. A ales să o ducă în Ferentari, acolo unde a descoperit nevoia de implicare în a le oferi condiții de trai decente și acces la educație copiilor de etnie rromă. După ce și-a încheiat discursul, Valeriu Nicolae a acordat premiul Liderul care schimbă lumea lui Ovidiu Milian, președintele Asociației Deficienților Locomotori din Bihor. Acesta motivează persoanele cu dizabilități prin activitățile asociației pe care o conduce în a-și îmbunătăți considerabil stilul de viață.
Gala Comunității Bihorene s-a încheiat cu un Cocktail în compania speakerilor, la care au participat cei care și-au achiziționat un bilet VIP.
Fondurile strânse din vânzarea biletelor vor fi direcționate pentru susținerea programului Fondul Științescu Oradea, ediția 6.0. Acesta este unul dintre programele organizatorului galei, al Fundației Comunitare Oradea. Prin acest program, ONG-ul finanțează și oferă mentorare unor proiecte prin care știința devine mai atractivă în rândul copiilor și tinerilor din județul Bihor.

Leave a comment