[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 18-31 martie 2011]
Schimb de cărţi sau, cu alte cuvinte, circuitul cărţilor în natură
De mai bine de 4 ani încoace, în Oradea, are loc, lunar, evenimentul cunoscut sub numele de „Schimb de Cărţi” (SdC). Practic, în fiecare lună, un local din oraşul nostru este gazda unei astfel de manifestări culturale. Ediţiile devin, cu fiecare dată, tot mai animate şi mai pline de curioşi. Mai mult decât atât, evenimentul se desfăşoară, simultan, în mai multe oraşe din ţară, dar şi în diverse ţări din întreaga lume.
Introducere în “Schimb de Cărţi”
Ideea „Schimbului de Cărţi” este una extrem de simplă: participanţii se întâlnesc pentru a schimba cărţi între ei, şi deopotrivă, pentru a discuta într-un cadru cât mai liber şi cât mai puţin rigid, la un ceai ori un suc, despre cărţi, autori, edituri si cele mai noi apariţii în librării. Foarte important de ştiut este faptul că intrarea este liberă şi, practic, oricine poate participa.
În sensul extins, referindu-ne la această activitate, am putea spune că „Schimb de Cărţi” s-ar putea numi la fel de bine “întâlnire între prieteni”. „Schimb de Cărţi” a fost conceput ca o posibilă soluţie pentru o situaţie obişnuită pentru un amator de romane: cea în care ai epuizat cărţile interesante din biblioteca proprie şi din ale prietenilor, găseşti că bibliotecile publice sunt jalnice şi nu prea ai bani pentru a porni în expediţie în librării. Iar dacă pe parcurs mai faci cunoştinţă cu oameni pe stilul tău sau ai ocazia să flirtezi cu cineva pasionat de aceleaşi romane, cu atât mai bine. Faptul că participanţii respectă de bună voie un cod nescris se datorează, fără îndoială chiar faptului ca evenimentul este unul literar şi că participanţii se selectează dintre cei care citesc şi care sunt conectaţi direct sau indirect la blogosfera literară. Cu alte cuvinte, o modalitate practică de a face rost de material pentru lectură şi, în egală măsură, evenimentul monden, “Schimbul de cărţi” poate fi o soluţie în lipsa bibliotecilor publice serioase.
„Schimb de Cărţi” – ediţia de Oradea
Evenimentul se desfăşoară în felul următor: fiecare participant aşează pe masă cărţile aduse, apoi cercetează ce au adus ceilalţi şi, astfel, se leagă conversaţii din ce în ce mai interesante. Fiecare este liber să intre în discuţii sau doar să stea şi să asculte; de menţionat este faptul că nu vorbim despre un cerc închis în care toată lumea se cunoaşte cu toată lumea. În plus, puteţi veni şi fără cărţi, doar pentru a afla ce înseamnă acest „Schimb de Cărţi”. Organizatorii evenimentului sunt şi cei care se ocupă de gestionarea circuitului cărţilor pe la cititori. Trebuie doar să vă treceţi numele şi “achiziţiile” pe o foaie de hârtie.
Un alt lucru frumos este că aici se leagă, şi foarte multe prietenii frumoase. În general, printre participanţi se află şi câţiva cititori “profesionişti” – scriitori, studenţi la facultăţi de specialitate, critici –, cei mai mulţi sunt oameni care citesc literatură, fără a fi neaparăt conectaţi la lumea literară sau la mediul intelectual, tineri din clasa de mijloc care în restul timpului lucrează la companii comerciale sau studenţi la facultăţi tehnice.
Cel mai elocvent exemplu cum că „Schimb de Cărţi” este cu adevărat o întâlnire specială este părerea unuia dintre participanţii activi: „Cu un soare care ne transmitea din căldura lui, orădenii pasionaţi de literatură s-au strâns pentru întâlnirea lunară. Tot aceeaşi atmosferă caldă am regăsit-o şi în jurul cărţilor. Ne-am aşezat confortabil, am comandat o cafea sau un ceai şi am discutat despre ultimele cărti citite. Păreri împărţite, aspiraţii viitoare nu au lipsit, un alt mod de a spune că dorim să facem mai multe în primăvară. Am dus cu mine o singură carte de data această, „Confesiunile unui Cap al Mafiei” de Philip Carlo. Când am ajuns acasă am găsit două fete care doreau şi ele să vină, dar se temeau. Nu trebuie să existe frică, doar zâmbetul pe buze şi dorinţa de a comunica!“
Printre cărţile care au fost prezente la ediţiile anterioare, acestea aparţin atât autorilor locali, cât şi celor naţionali sau internaţionali. Câteva dintre titlurile interesante ar fi: „Dragoste în vremea holerei” (Garcia Marquez), „Cele două feţe ale gloriei AC/DC – Biografie completă”, „De ce iubim femeile?” (Mircea Cărtărescu), „Codul lui Da Vinci”, „De ce bărbaţii se uită la meci şi femeile se uită în oglindă”, „Roagă-te, Mănâncă, Iubeşte” (Elizabeth Gilbert), „Welcome to my paradise”, „Charlie and the Chocolate factory”, „Incendierea paradisului” sau „Tropicul Cancerului” şi multe altele.
Cum aflu mai multe despre SdC Oradea?
În ceea ce priveşte ediţia de Oradea, cei care vin la această manifestare, se adună într-un loc care este anunţat din vreme pe unul din calanele de comunicare. Astfel, detalii despre eveniment se pot afla via grupul de discuţii Yahoo http://groups.yahoo.com/group/SchimbDeCarti_Oradea/ sau, cel mai recent, pe pagina de Facebook aferentă, accesibilă la adresa: www.facebook.com/SDCOradea. De asemenea, pentru alte informaţii utile puteţi trimite şi un email pe adresa: SDCOradea@gmail.com.
Acestea fiind spuse, sunteţi aşteptaţi cu mult drag la „Schimb de Cărţi” – ediţia de Oradea!