Posted in Zile si nopti

Vine, vine anul nou

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, 9 decembrie – 23 decembrie 2011]

Despre tradiţii şi obiceiuri

Luna decembrie, denumită sugestiv şi luna cadourilor încheie fiecare an. Atunci, mulţi dintre noi avem obiceiul de a rememora toate clipele, mai mult sau mai puţin frumoase din anul ce a trecut. Este vremea nostalgiei sau a bucuriei, a regăsirii sau a regretelor. Este momentul în care mai tragem o linie, mai încheiem un capitol din viaţa noastră.

Anul Nou aduce, aproape întotdeauna, speranţa că va fi şi mai bun decât cel de care ne despărţim., acesta este şi motivul pentru care avem tendinţa de a ne ţine de anumite datini şi obiceiuri din popor sau preluate de la alţii. Şi pentru că ne dorim să fie ani mai buni, atunci aruncăm o privire la acestea.

Anul Nou, cu obiceiuri şi tradiţii

În mod firesc, anul nou este celebrat de fiecare popor, într-un mod sau altul, deosebirea constând în datinile specifice lor. Dacă vă închipuiţi că tot “zgomotul” care insoţeşte trecerea dintre ani este doar un mod de a sărbători, vă înşelaţi, întrucât etnologii consideră că astfel se alungă spiritele rele din casele şi din vieţile oamenilor.

Mai mult decât atât, trebuie luate în considerare şi alte aspecte, precum: niciodată să nu măturaţi în Ajun de Anul Nou pentru că alungaţi prosperitatea, de asemenea nu trebuie să daţi lucruri afară din casă, nici măcar gunoiul. Dacă nu aţi făcut-o cu o zi înainte se recomandă să amânaţi până pe 1 sau 2 ianuarie. Se crede că altfel veţi avea casa goală tot anul. Dacă spălaţi rufe, vă merge rău următorul an. Cei mai superstiţioşi spun că este bine să nu spălaţi rufe până la Bobotează, când se sfinţesc apele. Nu folosiţi foarfecele, pentru că tăiaţi norocul. Iar dacă vreţi să aveţi norocul alături, trebuie să aveţi haine noi, şi mai ales un obiect de vestimentaţie de culoare roşie, o culoare veselă care atrage energiile pozitive. Nu este bine nici să plângeţi sau să vă certaţi, pentru că aşa va fi tot anul.

Pentru cei care îşi doresc prosperitate în anul următor, li se sugerează să aibă mulţi bani în buzunar, la miezul nopţii. Deopotrivă, până la cumpăna dintre ani trebuie plătite şi datoriile, altfel un an întreg veţi tot da bani. Nu este bine nici să daţi cu împrumut, pentru că tot sărac veţi rămâne. La miezul nopţii deschideţi uşa – anul vechi trebuie să iasă şi să intre cel nou, iar îndrăgostiţii trebuie să se sărute sub vâsc. La început de an fiecare om îşi doreşte sănătate, fericire şi mult noroc.  Aşadar ora 00:00 este bine să te prindă sub văs -, planta considerată sacră în antichitate, a fost la mare căutare în ultima zi a anului – care odată atârnat deasupra uşilor, se crede că protejează oamenii împotriva tuturor relelor.

De asemenea, o alta tradiţie spune că după miezul nopţii este neapărat ca un bărbat să treacă pragul casei pentru a-ţi aduce prosperitate şi fericire în casă. În cazul în care trece o femeie, se presupune că veţi avea certuri în familie şi veţi fi în permanenţă agitat.

În ceea ce privesc bucatele de pe masa de revelion, se crede  că peştele este una din mâncărurile menite să aducă prosperitatea şi săi asigure o trecere lină şi uşoară în anul care vine. Consumând un măr în ajunul Anului Nou, veţi avea parte de sănătate pe tot parcursul anului. Şi strugurii au o semnificaţie aparte în seara de Revelion. Fiecare din cele 12 boabe de struguri consumate de Revelion semnifică prosperitatea în cele 12 luni ale anului care vor urma. Pe de altă parte, carnea de păsare nu este deloc considerată aducătoare de noroc. Precum păsările de curte care scormonesc pământul pentru a-l împrăştia, tot astfel se crede că se împrăştie prosperitatea şi binele din casa în care se serveşte carnea de pasăre.

Se crede că în noaptea Anului Nou, animalele capătă grai de la Dumnezeu şi vorbesc între ele. Fiinţa umană care le poate auzi însă îşi va găsi sfârşitul în anul respectiv. Tot în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, bătrânii spun că aprinderea unei lumânări sau a unei candele sub icoană până se luminează de ziuă are rostul de a-l îndupleca pe Dumnezeu pentru a-ţi da un an uşor şi luminos.

Noaptea dintre ani

Orişicum ar fi aceste obiceiuri, cert este că cei mai mulţi dintre noi ne dorim să îl petrecem alături de cei dragi nouă, fie în oraşul în care locuim, fie departe de casă. De altfel, ofertele care ne sunt puse la dispoziţie atât în Oradea, cât şi în alte locuri, este foarte variată şi accesibilă pentru orice buzunar.

Noaptea dintre ani să vă găsească aşa cum vă doriţi. Iar, în definitiv, tot ce mai contează este că sperăm că vom intra în 2012, cu sufletul curat şi cu speranţă că va fi unul mult mai bun decât cel de care ne despărţim. Şi oricum, primele zile din an ne regăsesc tot în spiritul Sărbătorilor, a Bobotezei şi a Sfântului Ion. Este vremea să ne bucurăm şi să profităm din plin de toate aceste clipe magice.

Să spunem „La Mulţi Ani 2012” şi să aveţi parte de Zile şi Nopţi în noul an, pline de tot ce vă doriţi. Vine, vine anul nou. Tu cum îl aştepţi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s