Posted in Relatari

1 decembrie la Oradea

Ţin să menţionez înainte de a începe acest post, că nu vreau să critic munca nimănui. Eu apreciez evenimentele care se fac pentru oameni, însă trebuie să spun ceea ce am văzut astăzi. Entuziasmată de apariţia lui Adi Hădean la Oradea – unul dintre cei mai buni bucătari din România, sosit de la Cluj-Napoca – cu ocazia Zilei României, am hotărât să merg alături de întreaga familie să degustăm preparatele tradiţionale româneşti pe care şi-a pus amprenta.

Am ajuns în centru, lângă Primărie, loc în care se adunaseră câteva sute de persoane, care, la fel ca şi mine, aveau aceleaşi intenţii: de a degusta şi aprecia mâncarea făcută de Adi. Din păcate însă, la faţa locului, oamenii erau împinşi de către gardieni, pentru că fasolea cu ciolan se servea, în porţii mici, sub atenta supraveghere a forţelor de ordine. Atunci, gândul m-a dus spre organizatori, care ne-au povestit cu cât drag au pregătit întregul “ospăţ”. Sunt absolut convinsă că aşa a fost, dar la fel de convinsă sunt şi de faptul că nu şi-au dorit oameni care să se “bată” pentru un pic de mâncare. Nu am mai putut vedea întreaga imagine şi am decis să plec, puţin tristă de faptul că, apropo de cei 20 de ani trecuţi de la revoluţie, sunt încă atâţia oameni care mor de foame, care trebuie să accepte gesturile necugetate ale “miliţienilor” pentru un pic de hrană.

Am pornit agale spre Corso, tristă de tot ce am văzut, pentru a admira frumuseţea oraşului, frumuseţe care, pe zi ce trece este umbrită de sumedenia de magazine de tip “totul la 10 lei” sau “second-hand” deschise în defavoarea celor luxoase, care până nu demult atrăgeau prin sclipirea lor. Cu toate acestea, în magazinele care s-au instalat încet şi sigur în centrul nostru era plin de lume, fiindcă comercianţii au intuit foarte bine că în această zi îşi vor creşte vânzările, căci lumea are mai mult timp pentru plimbare şi cumpărături. Şi într-adevăr aşa s-a întâmplat.

Recunosc că am din ce în ce mai puţin timp pentru a privi tot ce se întâmplă în jurul meu, în oraşul meu, însă azi am bifat câteva schimbări esenţiale în Oradea. În primul rând am remarcat dezvoltarea rapidă a complexului Oradea Plaza (loc în care a avut loc o tragedie în luna mai a acestui an), în special frumuseţea clădirii, dar în discrepanţă cu blocurile gri şi casele foarte vechi din jurul ei. În al doilea rând am văzut un oraş curat sau tot mai curat. Mă gândesc că treptat ajungem şi noi în ton cu lumea vestică şi că locul al optulea din ţară pe care ni l-au asociat cei de la Capital îl merităm din plin.

Treptat, am şi uitat că întreagă plimbare era pentru degustare şi mi-am redescoperit oraşul. Mă duc să inspectez şi ce ne-au pregătit cei de la Era Shopping de ziua naţională.

La Mulţi Ani, România. La Mulţi Ani, Oradea.

2 thoughts on “1 decembrie la Oradea

  1. si eu m-am urnit din casa pornit de aceleasi impulsuri gastronomice, dar spre deosebire de tatal meu, caruia fasolea i-a creat o dependenta inca din vremea facultatii/armatei, eu m-am jenat sa stau la coada aceea tip auschwitz, in care erai supravegheat de cel putin 10 brate inarmate si inca niste vigilenti de la alte organe implantati pe tot locul. multi au apreciat genul asta de coordonare, ca sa nu “intervina smecherii” la coada, dar mie pe moment mi-a taiat pofta.

    ulterior insa ne-am regrupat la Toscana, unde pe bani de data asta, dar sub mana altui mare maestru[si prieten], alaturi de lilisor, adi hadean, oradeanul, f. bunoiu si altii[vezi bloguri avizate 🙂 ] am dat-o pe amintiri si comedie pana s-a putut. poate ti-ar fi placut si tie 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s