Posted in Recomandari, Zile si nopti

Schimb de cărţi – ediţia de Oradea

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 30 aprilie – 14 mai 2010]

În oraşul nostru, au loc, lunar, întâlniri ale pasionaţilor de literatură

Primăvara pare a-şi intra în drepturi. Gândul la zilele calde de vară, la posibilitatea de a zăbovi preţ de zile sau săptămâni într-un loc magic, plin de soare şi multă apă, parcă nu ne mai dă pace. Însă, mai avem un pic de îndurat, motiv pentru care sfârşitul de săptămână ar putea fi prilejul ideal pentru odihnă, mini-excursii sau de ce nu … pentru literatură. Şi pentru că vorbim despre lectură, vom afla despre tot ce înseamnă „Schimb de cărţi” în Oradea.

 „Schimb de cărţi” în lume

“Schimb de Cărţi” constă într-o serie de întâlniri lunare ce se desfăşoară în mai multe oraşe din România, dar şi din străinătate, simultan. Pe scurt, pasionaţii de lectură se întâlnesc pentru a schimba cărţi între ei şi a discuta într-un cadru cât mai liber şi cât mai puţin rigid, la un ceai, un suc sau o bere, despre cărţi, autori, edituri şi orice le mai trece prin minte. Intrarea este liberă şi oricine poate participa.

„Schimb de cărţi” în Oradea

Pornind de la acest model, de mai bine de doi ani de zile, în Oradea, au loc lunar, asemenea întâlniri ale pasionaţilor de lectură, prilej cu care orădeni de toate vârstele discută despre cele mai noi apariţii din lumea cărţilor, despre cărţi citite şi pe care doresc să le citească în viitorul apropiat.  „Schimb de cărţi” poate fi asemuit cu o întâlnire între prieteni: „Aşezăm cuminţi cărţile pe masă, cercetăm înfometaţi ce au adus ceilalţi şi, astfel, se leaga conversaţii” susţine Liliana Ianculescu, organizator al întâlnirilor din Oradea. Discuţiile devin, cu fiecare  ediţie, tot mai animate. Fiecare participant este liber să intre în discuţii sau doar să stea şi să asculte, savurând un ceai, o cafea, chiar şi o pizza sau ce îi place.

Oricine este binevenit la astfel de întîlniri şi este important de înţeles că nu este vorba despre vreun cerc închis în care toată lumea se cunoaşte cu toată lumea. „Puteţi veni şi fără cărţi, doar pentru a ne cunoaşte şi a bea un suc împreună. De asemenea, puteţi veni şi pleca oricând şi puteţi lua cărţi chiar dacă n-aţi adus nimic în schimb. Dacă nu vreţi să luaţi vreo carte, deşi aţi adus trei, este foarte bine şi aşa.” mai completează Liliana. De partea de gestiune a circuitului cărţilor pe la cititori se oupă tot organizatorii. Trebuie doar să vă treceţi numele şi “achiziţiile” pe o foaie de hârtie. Dintre autorii locali a căror capodopere s-au perindat prin faţa noastră se numără: Florin Budea, Mircea Bradu,  Lucian Cremeneanu, Mariana Gavrilă, Ştefan Lazăr, Adrian Mălăieş sau Alex Drăgan.

AC/DC la ediţia de aprilie a Schimbului de Cărţi – ediţia de Oradea

La ediţia din luna aprilie a întâlnirilor, participanţii au fost întâmpinaţi de o mare surpriză. Astfel, reprezentatul site-ului http://www.muzicadevest.ro, Ciprian Alexei, contactat fiind de editura Aquila ‘93, a pus la dispoziţie pasionaţilor de lectură şi muzică prezenţi la faţa locului, 10 exemplare al cărţii „Cele două feţe ale gloriei AC/DC – Biografia completă” de Paul Stenning. Asta ca să ne reamintească de faptul că concertul trupei AC/Dc ce va avea loc la Bucureşti este tot mai aproape. Citând postfaţa cărţii: „Această carte este un binemeritat semn de respect pentru tot ce a realizat şi creat AC/DC. Este povestea completă a formaţiei. Începe acolo unde nicio altă lucrare nu a îndrăznit să pătrundă, în mahalele oraşului Glasgow şi în miezul copilăriei fraţilor Young. Continuă cu adolescenţa tulbure a lui Bon şi ajunge mai departe, la unirea care a fost sortită şi care face subiectul prezentei cărţi. Însoţită de interviuri ale celor care au cunoscut cel mai bine membrii formaţiei şi de componenţa trecută şi prezentă a grupului, aceasta este biblia trupei AC/DC şi însoţitorul ideal al teancurilor de albume purtând simbolul fulgerului”.

Mai mult decât literatură … adică prietenie!

De-a lungul timpului, s-au legat prietenii frumoase, astfel că fiecare întâlnire este aşteptată cu foarte multă bucurie şi entuziasm. Graţian Lascu, unul dintre cei prezenţi la eveniment, consemnase câteva rânduri pe site-ul oficial al Schimbului de Cărţi, astfel: „Duminică, 21 martie, s-a desfăşurat SdC Oradea. Cu un soare care ne transmitea din căldura lui, orădenii pasionaţi de literatură s-au strâns în Casa del Caffe pentru întâlnirea lunară. Tot aceeaşi atmosferă caldă am regăsit-o şi în jurul cărţilor. Ne-am aşezat confortabil, am comandat o cafea sau un ceai şi am discutat despre ultimele cărti citite. Păreri împărţite, aspiraţii viitoare  nu au lipsit, un alt mod de a spune că dorim să facem mai multe în primăvară. Am dus cu mine o singură carte de data această, <<Confesiunile unui Cap al Mafiei>> de Philip Carlo care a fost luată de Liliana. Când am ajuns acasă am găsit două fete care doreau şi ele să vină, dar se temeau. Nu trebuie să existe frică, doar zâmbetul pe buze şi dorinţa de a comunica!“

Intră şi tu în reţeaua „Schimb de cărţi” de Oradea

Pentru mai multe informaţii privind aceste întâlniri puteţi accesa site-ul  www.schimbdecarti.ro sau să vă înscrieţi pe grupul YAHOO de discuţii http://groups.yahoo.com/group/SchimbDeCarti_Oradea/). Sunteţi aşteptaţi cu drag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s